szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokan még az egyetemi jelentkezés utolsó hajrájában szeretnének nyelvvizsgát tenni. Az idei felvételi eljárás során 2020. július 9-ig kell feltölteni a nyelvvizsga adatait. De mi lesz most?

Mivel a legtöbb nyelvvizsgaközpont a sikeres vizsgázást követően körülbelül hatvan nap múlva adja csak oda a nyelvvizsgabizonyítványt, kizárólag az áprilisi, esetleg májusi nyelvvizsgák esetében lehetnek a diákok biztosak abban, hogy még elfogadják a bizonyítványukat.

Mindezek fényében nem csoda, hogy számos hallgató a koronavírus terjedésének ellenére mindenképp szeretne még tavasszal nyelvvizsgát tenni. A járvány terjedése miatt aggódók azonban úgy gondolják, nem lehet a nyelvvizsgákat kockázat nélkül megrendezni, így el kell törölni azokat - írja a hvg.hu. A nyelvvizsgaközpontok hivatalos állásfoglalást még nem kaptak. Ameddig várnak, saját hatáskörben promózzák vagy eltörlik nyelvvizsgáikat, és olyanok is vannak, akik leginkább csak sodródnak az árral.

A nyilvánosság előtt eddig egyedül az ELTE Origó Nyelvi Centrum állt ki a határozottan a nyelvvizsgák eltörlése mellett. Ők el is halasztották az áprilisi nyelvvizsgáikat.

A nyelvvizsgák megtartása mellett ugyanakkor több nyelvvizsgaközpont érvel. A KJE Nyelvvizsgaközpont, az LCCI üzleti angol nyelvvizsgaközpont, a BGE Nyelvvizsgaközpont, az ECL nyelvvizsgaközpont, Euroexam és az iTOLC is a cikk megjelenéséig a tavaszi nyelvvizsgák megtartása mellett foglalt állást.

Ők a döntésüket azzal indokolják, hogy „a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen nyelvvizsgák elmulasztása súlyos hátrányt jelentene a tanulók széles tömegeinek.” A Euroexamnél áprilisban és májusban is lesznek vizsgák, amelyekre még lehet jelentkezni.

A legrövidebb idő alatt bizonyítványt adó egyik legdrágább nyelvvizsga az iTOLC pedig azzal hirdeti magát, hogy mivel náluk egyszerre maximum kilenc-tíz diák vizsgázik elszeparálva egymástól, ezért náluk továbbra is biztonságos vizsgázni. Mivel az iTOLC nem a szokásos hatvan, hanem akár tizenöt nap alatt is állít ki nyelvvizsgát, a hvg.hu megkereste őket, hogy náluk esetleg a júniusi időpontokat is be lehet-e vállalni a hallgatóknak, erről azonban még nem tudtak nyilatkozni.

Az Oktatási Hivatal tegnap kért állásfoglalást a nyelvvizsgaközpontoktól a tavaszi nyelvvizsgák megtartásáról - ez még nem érkezett meg.

KRÉTA helyett Google Classroom - így indult a hétfő az iskolákban

Elkezdődött az első hét távoktatásban. A tanároknak, diákoknak hirtelen kell átállniuk az új rendszerre. Felkerestünk néhány általános-, és középiskolát, vajon, milyen órákat fognak tartani online, milyen megoldást választottak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.