szerző:
Eduline

Több mint 300 aktív tanári álláshirdetés van ma Magyarországon, csak Budapesten nyolcvannál több betöltetlen tanári állást lehet találni.

©

Miután tavaly szeptemberben Rétvári Benceaz Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a pedagógushiány nem országos, hanem helyi jelenség, a 24.hu utánanézett, hány magyar települést érint a lokálisnak mondott probléma.

Ám nem sokkal az első félév vége előtt nem érzékelhető jelentős javulás a tanárhiányban. A közszolgálati állásportálon, a Közigálláson található álláshirdetések listáját átnézve kiderült, a tanév kezdete után hónapokkal is rengeteg álláshirdetés van. 147 olyan település van Magyarországon, ahol tanítókat, illetve szakos tanárokat keresnek. Jelenleg 333 hirdetés van itthon.

Idén még nem volt matek- és angolóra a tanárhiány miatt? Reagált a Klebelsberg Központ

Az ATV információi szerint egy ceglédi középiskolában van olyan osztály, ahol idén még nem volt matematika- és angolóra, mert nincs tanár. A Klebelsberg Központ szerint nem így van. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az ATV-nek elmondta: a ceglédi helyzetről ő is hallott erről, de ez korántsem egyedi eset.

A Borsod megyében található Alsóvadász Tompa Mihály Általános Iskolájában nem is válogatnak, itt „tanító-bármely szakos tanár” munkakörre keresnek pedagógust.

Az álláshirdetések hosszú listájából azonban az is látszik, hogy nem csak vidéken óriási a hiány: csak Budapesten 83 üres tanítói, illetve tanári állás lelhető fel - írja az oldal.

Balog Zoltán szerint nincs tanárhiány, csak lejárató szándékú hírgyártás

Balog Zoltán szerint "minden napra akadna egy-egy jó hír, egy-egy biztató eredmény, egy új fejlesztés, egy megnyíló lehetőség". Az emberi erőforrások minisztere az oktatásról is beszélt. A tanárhiányról azt mondta, "lejárató szándékú hírgyártás" zajlik, a miniszter szerint ma mintegy kétezerrel több tanár dolgozik a pályán, mint 2010 előtt.