szerző:
Eduline

0,27 - a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese szerint átlagosan ennyi túlóra jut egy teljes állásban dolgozó pedagógusra. Hajnal Gabriella szerint nincs tanárhiány, sőt úgy látja, a pedagógusok véleményét pedig soha olyan széles körben még nem kérte ki egyetlen kormány sem, mint most.

©

"A KRÉTA rendszeren keresztül már online is követhető a pedagógusok órafelosztása, amelyből naprakészen információt kaphatunk leterheltségükről, illetve a tankerületi szinten jelentkező szabad kapacitásokról, ezzel segítve az egyenletesebb feladatelosztást. A rendszer segítségével látható, hogy átlagban hány órában tanítanak a pedagógusok. Meg tudjuk mondani, mennyi az átlag heti óraszámuk a teljes állású, Pedagógus I. és Pedagógus II. kategóriába tartozó tanároknak, akiknek teljes óraszámban kell tanítani, ez 22,5-re jön ki" - mondta a Magyar Hírlapnak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

Hozzátette: ha beleveszik az osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői órakedvezményeket is, akkor 23,9 az átlag óraszám. "Mindenképpen bőven belefér a törvény által előírt mennyiségbe, ugyanis huszonkettő és huszonhat között kell lennie a neveléssel-oktatással lekötött óraszámnak. Természetesen regionálisan lehetnek eltérő eredmények. Bizonyos iskolákban valóban több túlórájuk van a kollégáknak, viszont van olyan tankerületünk is, ahol szinte egyáltalán nincs túlóra. Az elrendelt túlórák összességét nézve az derül ki, hogy átlagosan 0,27 túlóra jut egy teljes állásban dolgozó pedagógusra" - tette hozzá.

A Klebelsberg Központ elnökhelyettese szerint a nyugdíjba vonuló pedagógusok száma tíz éven belül valóban gondot okozhatna. "Ezen a problémán most munkacsoportok dolgoznak mind az oktatási államtitkárságon, mind pedig itt, a Klebelsberg Központban. A pedagógusok véleményét és javaslatait soha olyan széles körben még nem kérte ki egyetlen kormány sem, mint most. A Köznevelési Kerekasztal megalakulása óta rendszeres a párbeszéd. A nyugdíjba vonuló és a frissen pályára lépő kollégák számának alakulását folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ezek alapján készülnek azok a koncepciók, amelyek a jövőben is biztosítani fogják, hogy sehol ne legyen ellátatlan óra a későbbiekben sem" - mondta.

Ezek a tanárok húzhatnák ki az iskolákat a csávából, mégsem kapnak könnyítést

Meredeken emelkedett az elmúlt években a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok száma, a távozókat pedig egyre nehezebben tudják pótolni új kollégákkal az álláshirdető oldalakon még két héttel a tanévkezdés után is tanárokat, tanítókat toborzó iskolaigazgatók.