szerző:
Eduline

A középiskolások nagy dilemmája, hogy melyik egyetemet válasszák. De lehet, hogy már korábban el kellene gondolkozni a továbbtanuláson? Vajon mikor érdemes eldönteni, hogy melyik lesz a legjobb egyetem?

©

Ez fontos pillanata a középiskolások életének, de sok esetben már túl késő a jó döntés meghozásához- írja The Guardian.

Egy 2016-ban egy felmérés rámutatott arra, hogy azok a diákok, akik már 10 éves koruk körül tudják, hogy egyetemre szeretnének menni, nagyobb valószínűséggel jutnak be felsőoktatási intézménybe, mint azok, akik a később döntenek. Ezért a kutatás szerint az egyetemeknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az általános iskolások pályaorientációjára.

©

Ha az általános iskolásokban tudatosítjuk, hogy a felsőoktatás mindenki számára elérhető, akkor lehet, hogy sokkal több diák dönt a továbbtanulás mellett.

Ha azonban már fiatalabb korban megértik, mi az a felsőoktatás, és milyen lehetőségeik lesznek, ha továbbtanulnak, könnyebben lehet ellensúlyozni azt az "oktatásellenes" gondolkodásmódot, amely néha már az általános iskolában befészkeli magát a diákok fejébe.

Van olyan budapesti gimnázium, ahonnan tízből négy végzős külföldön tanul tovább

A végzett diákok 35-40 százaléka külföldön tanul tovább - erről számoltak be a hvg.hu-nak több vezető budapesti gimnáziumban. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium évnyitóján kiderült, hogy az idén érettségizett diákok 41 százaléka nem a hazai felsőoktatásban folyatja tanulmányait. Ez az arány tavaly még „csak" 38 százalék volt - írja a hvg.hu.