szerző:
Eduline

Mennyit keresnek az egyetemi és főiskolai végzettségű pályakezdő pedagógusok? Milyen nettó fizetéssel számolhatnak, ha megkapják a béremelés utolsó részletét? Mire elég 120 ezer forint?

©

- ezt a kép terjed napok óta a Facebookon. A kommentelők zöme egyetért abban, hogy hiába jelentette ki többször Palkovics László oktatási államtitkár, hogy a pedagógus béremelése, a tanárszakosok ösztöndíja és az életpályamodell bevezetése népszerűbbé tette a tanári pályát, a nettó 121 496 forintos bér minden, csak nem vonzó egy pályakezdő számára.

Mennyi az annyi?

A kezdő, vagyis "gyakornok" kategóriába sorolt fiatal pedagógusok az illetményalap 100 százalékát kaptjk meg, az idén ősszel esedékes "differenciált" béremelés előtt alapszakos vagy főiskolai végzettségűel bruttó 177 117 forinttal számolhattak, a mesterszakos vagy egyetemi végzettségűek pedig bruttó 196 098 forinttal.

Azokban az iskolákban, ahol minden egyes kolléga megkapja a pedagógusok béremelésének utolsó, évekkel ezelőtt beígért lépcsőjét, egy kezdő pedagógus - végzettségétől függően - bruttó 182 700 vagy 203 000 forintos bevételre számíthat

Akár meg is vonhatják a fizetésemelést az iskolaigazgatók: tiltakozik a pedagóguskar

A differenciált béremelésről szóló jogszabály-módosítás visszavonását kéri a Nemzeti Pedagógus Kar. Szerintük komoly feszültséget okozhat a nevelőtestületekben az újítás.

Adózás után (ha nincs gyermekük, ezért nem kapnak utána adókedvezményt, és nem friss házasok) 121 496 és 134 995 forint marad a pályakezdők zsebében - ez az összeg pedig jócskán elmarad az átlagfizetéstől.

Mekkora az átlagfizetés?

Az aligha lep meg bárkit is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint az oktatási szektorban dolgozók átlagbérétől - bruttó 295 ezer forint - elmarad a kezdő tanárok, tanítók fizetése.

Az azonban már árulkodóbb, hogy a diplomás pályakövetési rendszer 2015-ös adatai alapján a friss diplomások átlagbérénél is sokkal kevesebbet keresnek azok, akik pedagógusként kezdenek dolgozni. Az önbevalláson alapuló adatok szerint a Magyarországon elhelyezkedett friss diplomások havi nettó átlagjövedelme 189 250 forint, ha a külföldön dolgozók fizetését is figyelembe vesszük, már 207 400 forintos havi nettó átlagjövedelmről van szó.

Ennyit keresnek a tanárok 2017 szeptemberétől: itt találjátok az összes adatot

Átlagosan 3,5 százalékkal emelkedik ősztől a pedagógusok bére - jelentette ki többször az oktatási államtitkár az elmúlt hónapokban. De pontosan mennyivel landol több pénz a pedagógus bankszámláján? Kiszámoltuk. Számításunk alapja a költségvetési törvényben szereplő vetítési alap, amelynek összege évek óta változatlan, még mindig a 2014-es minimálbér összegének felel meg, vagyis 101 500 forint.