szerző:
Eduline

"És még mindig írjuk a sok felesleges igazolást" - írja Facebook-oldalán Korausz Etelka pomázi gyermekorvos, aki úgy tudja, egy pomázi iskola a pedagógusok és a szülők döntése alapján már megváltoztatta a házirendet, ezentúl a szülők tizenöt napot igazolhatnak tanévenként.

©

"Csak emlékeztetőül: a napok számát a házirendben kell meghatározni, nem törvényi előírás a három nap" - írja a gyermekorvos, hozzátéve: a Házi Gyermekorvosok Egyesülete a házi gyermekorvosok és a szülők körében közvélemény-kutatást kezdett az óvodai és iskolai hiányzások orvosi igazolásának jelenlegi helyzetével, annak megítélésével kapcsolatban.

Reményeik szerint a helyzet változni fog, és a szülők sokkal több napot igazolhatnak majd a jelenlegi, legtöbb iskolában évi három nap helyett. Ettől a gyermekorvosok azt várják, hogy sokkal kevesebben keresik majd fel a rendelőt akár személyesen, akár telefonon csak az igazolás miatt, ha egyébként orvosi ellátásra nincs szükségük.

Kiemelte: a Pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium a pedagógusok és a szülői munkaközösség döntése alapján megváltoztatta a házirendet, és a szülők 15 nap hiányzást igazolhatnak tanévenként.

Köszönet illeti az iskolát az együttműködő-készségért és a rugalmasságért! Nagyon remélem, hogy minél több iskola követi majd a példájukat!

- írja Facebook-posztjában, amelyet már több mint 1300-an megosztottak.

Akár 15 napos hiányzást is igazolhatna a szülő? Új javaslat a gyermekorvosoktól

Az iskolai orvosi igazolásokra vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezi a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete; szerintük az orvosok és a családok életét is megkönnyítené, ha akár 15 nap távollétet is igazolhatna a szülő. A gyerekek harmadát-felét csupán igazolásért viszik el a házi gyermekorvosokhoz, különösen a novembertől márciusig tartó időszakban.

Azt írja, hogy amíg nem következik be a változás, azoknak a szülőknek, akik úgy ítélik meg, hogy a gyermeküket enyhe betegséggel nem viszik el a rendelésre, a következő szöveggel ad igazolást: " A szülő elmondása szerint a gyermek ....-től.......-ig beteg volt, orvosi vizsgálatra nem volt szüksége."

"És akkor már csak egy kérdésem van: Ha én elhiszem a szülőnek, hogy a gyermeke betegség miatt hiányzott, akkor a pedagógus nem tehetné ugyanezt?" - írja.