szerző:
Eduline

Bankot alapított egy perui kisfiú annak érdekében, hogy minél több gyerek gyűjthessen magának pénzt. Jose Adolfo Quisocala Condori hétéves volt, amikor nekivágott a vállalkozásnak, azóta pedig már több mint kétezer ügyfele van szerte az országból.

©

Jose Adolfo Quisocala Condori már hétévesen azon törte a fejét, hogyan gyűjthetnének pénzt a gyerekek a felnőttek segítsége nélkül - írja az nlcafe.hu. A perui kisfiú végül megtalálta a megoldást, amit a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolt össze.

Megalapította a Bartselana Student Bankot, ahol a gyerekek akkor válhattak ügyféllé, ha összegyűjtöttek legalább 5 kilogramm újrahasznosítható hulladékot, és évente legalább 1 további kilogrammot is leadtak Condorinál. Aki pedig mindezt pénzre váltotta, majd elhelyezte a gyerekek „számláján”. A gyerekek emellett azt is megadhatták, mennyi pénzt szeretnének összegyűjteni, és csak akkor juthattak hozzá a számlájukhoz, ha már elérték ezt az összeget - tették hozzá.

Condori azonban ennél is továbbment: külön szerződést kötött több helyi újrahasznosító céggel is, akik így több pénzt adtak a hulladék kilójáért a Bartselana Student Bank ügyfeleinek. Ma már több mint kétezer ügyfele van a banknak, emellett pedig kisebb kölcsönökkel, biztosítással is foglalkozik, és pénzügyi ismeretekkel kapcsolatos kurzusokat is tart gyerekeknek - írják.

Itt a bizonyíték: nem mindegy, mennyi könyv van otthon

Friss kutatások is bizonyítják, hogy minél több könyve van otthon egy családnak, annál jobbak a diákok iskolai eredményei. Az ausztráliai nemzeti egyetem és a nevadai egyetem kutatóinak új tanulmánya kiderítette, hol élnek a világ legnagyobb könyvmolyai.