Áruismeret és Szakáruismeret kidolgozott tételek
Áruismeret
1, Az áru, valamint az áruismert fogalma. Az áruismeret feledata az elmélet szintjén, érvényesülése a gyakorlatban. Az áruismeret felosztása és segédtudományai.
2, A hagyományos árurendszerezés alapelve, jelentősége a mindennapi gyakorlatban. Hagyományos árurendszerek csoportjai, gyakorlati megvalósulásuk bemutatása egy-egy üzlettípus valamint árupélda segítségével.
3, Ismertesse az árukódok lényegét, szerepüket (EAN,ETK, VTSZ)
4. A vonalkód értelmezése, jelentősége, a vonalkód elhelyezése a csomagoláson. A vonalkód ker-i alkalmazása. Az EPOS rendszer bemutatása.
5, A szabványosítás fogalma és rendszere. A magyar szabványosítás jellemzői. A szabványosítás direktívái, feladatai és a feladatok ker-i szerepe.
6, A szabvány fogalma és csoportosítása. A ker-ben alkalmazott legfontosabb szabványtípusok és jelentőségük. Az áruk csomagolásán megjelenített magyar szabványjelek és értelmezésük.
7, A szokvány, az etalon, a típus, a norma és a szabály értelmezése, megjelenésük, jelentőségük és szerepük a ker.-i gyakorlatban.
8, Minőség és a minőségi szint fogalma. Minőségi osztályok és jelentésük.
9, Ismertesse az objektív és a szubjektív minőségjellemzőket.
15, A műanyag előnyös és hátrányos tulajdonságai a csomagolástechnikában. Csomagolásra használt műanyagok és alkalmazásuk. Műanyagfóliák üreges testek. Kombinált csomagolóeszközök és alkalmazásuk lehetőségei.
16, Az anyagmozgatás és szállítás fogalma, jellemző folyamata a kereskedelemben. Áruvédelmi feliratok és jelzések értelmezése
17, A tárolás és raktározás fogalma, feladatai. A tárolás és a raktározás során jelentkező leggyakoribb árukárosító hatások és az áruváltozások bemutatása.
18, Az elektronikus áruvédelmi rendszer felépítése. A jelzőcímkék formái és értékelésük a kereskedelmi gyakorlat szempontjából.
Szakáruismeret:
1. Az élelmiszerek összetétele és értéke
2. Az élelmiszerek tartósítása
3. Az élelmiszerek szennyezettsége
4. Gabonafélék és malomipari termékek
5. Száraztészták
6. A kenyér
7. Sütőipari fehértermékek
8. Édesítőszerek
10. Gyümölcsök
11. Zöldségfélék, gombák
12. Tartósított gyümölcs- zöldségáruk
13. Tej- és tejkészítmények
14. Tejtermékek
15. Húsok
16. Húsipari termékek
17. Étkezési zsírok, olajok
18. Alkoholmentes italok
19. Alkoholtartalmú italok – természetes borok
20. Likőrborok és szénsavas borok
21. Sör és a szeszesital-ipari készítmények
22. Koffeintartalmú élvezeti áruk
23. Fűszerek és ételízesítők
24. A dohányipar termékei
25. Vegyipari termékek, szappanok és a mosás anyagai
26. Háztartási tisztító és ápolószerek
27. Testápoló és személyes higiéniát szolgáló szerek
29. Norinbergi áruk