szerző:
Eduline

Furcsa dologra lett figyelmes egy Budapest környéki iskolában dolgozó tanár, amikor megkapta a fizetését.

©

Elkezdődött az új tanév, fizetése megérkezett a bankszámlára, kicsivel több is, mint az előző tanévben. A pedagógus azonban megnézte az idei évre szóló kinevezési dokumentumát, amelyben érdekes változást vett észre - írja az Index.

Ugyanis a papír alapján az előző tanévhez képest közel 10 ezer forinttal csökkent a garantált alapilletménye, amelyet törvény határoz meg a képzettsége és a munkában eltöltött évei alapján.  

A tanár szerint kollégái nagy részének fel sem tűnt a változás, hiszen a bankszámlára mindenki megkapta eddigi fizetését – pedig fontos dologról van szó.  A garantált illetmény nem módosítható, nem csökkenthető, ha pedig ezt teszik, az törvénysértő, mondta a pedagógus a lapnak.

Most tulajdonképpen az történt, hogy garantált illetményét titokban visszaállították a 2016-os szintre, és erről sem őt, sem kollégáit nem tájékoztatták. 

Azt egyelőre nem tudni, csak helyi hibáról van-e szó vagy az ország összes állami iskolájában fennáll ez a probléma. A lap kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Klebelsberg Központot, egyelőre nem kaptak választ.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja az ügyben azt mondta, feltehetően azt történt, hogy a minőségi munkáért járó, munkáltatói döntésen alapuló illetményrészt tavaly nem különítették el a kinevezési dokumentumon, most pedig korrigálni akarják ezt a hibát. Pedig a pedagógusok garantált illetménye és a minőségi bérkiegészítés között alapvető különbség van. Az előbbi határozatlan időre szól, míg a másik határozott időre, csak egy tanévre. Ettől függetlenül törvénysértő, ami történt.

Tanári fizetések és óraszámok: eddig 3800-an írták alá a PDSZ petícióját

Eddig 3800-an írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) petícióját. A szervezet azt kéri a kormánytól, hogy emelje a tanári bértábla alapját jelentő vetítési alapot, és rendezze a kötelező óraszámok kérdését. Állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát a közoktatási törvényben korábban rögzítettek szerint, de legfeljebb 22 tanórára!