szerző:
Eduline

Az emberi faj nem a csimpánzoktól származik, Kolumbusznak nem kellett bebizonyítania, hogy a Föld gömbölyű, és Newton sem úgy ismerte fel a gravitációt, hogy egy alma ráesett a fejére. Ez a nap videója.

©
Az űrben nincs gravitáció? Tévedés, hiszen részben a gravitáció tartja pályáján a bolygókat is. Az sem igaz, hogy Thomas Edison találta volna fel az első izzólámpát, Heinrich Göbel ugyanis huszonöt évvel hamarabb feltalált egy hasonlót, Edison pedig megvásárolta a szabadalmi jogokat Göbel özvegyétől. Van Gogh sem vágta le a saját fülét, a sérülést valójában egy kardpárbaj alkalmával szerezte, amit festő barátjával, Paul Gauguinnel vívott.

Az is csak egy mítosz, hogy a kaméleonok a rejtőzködés kedvéért változtatják a színüket, valójában két okuk van erre: így kommunikálnak egymással párzás idején vagy ha veszélyt éreznek, illetve ezzel segítik a hőszabályozásukat is. Az sem igaz, hogy Kolumbusz a Föld gömbölyűségét akarta bebizonyítani az utazásai során, ezt ugyanis már az ókori görögök is kiszámolták, és az akkori vélekedés sem vonta kétségbe.

Ezeket is olvasd el

10 tudományos tévhit, amiről mindenki azt hiszi, hogy igaz

Kínosan érzed magad bemutatkozáskor? Pedig nincs okod rá

Ez történik a testetekkel vizsga előtt: videó

7 meglepő tudományos tény, amit tuti nem tudtál

5 dolog, amit tuti te is rosszul tudtál

Az is egy tévhit, hogy a különböző alapízeket a nyelv adott területein érzékeljük, így a sósat és édeset a nyelv hegyén, oldalt a savanyút, míg hátul a keserűt. A valóságban azonban a nyelv teljes felületét használjuk ízlelésre, nincsen területekre bontva. Abraham Lincolról is mindenki azt gondolja, teljes szívvel harcolt a rabszolgaság ellen. Valójában azonban azt írta, ha ki tudná vívni a függetlenséget a rabszolgák felszabadítása nélkül, akkor úgy csinálná.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!