szerző:
Eduline

Elégedetlenek a szülők a magyar oktatási rendszerrel, a Szülői Hang Közösség online konzultációján részt vevők zöme szerint a diákok tényleg túlterheltek, sem sportra, sem játékra nincs idejük az iskola miatt.

©

A szülők 82,9 százaléka szerint a gyerekek annyira túlterheltek, hogy nem jut elegendő idejük a játékra, sportra, családi és szabadidős programra. „A tanulással töltött idő többsége öröm nélküli, a gyerekek elvesztették érdeklődésüket: az esetek kb. kétharmadában (64,3%) az iskolai idő túlnyomó része érdeklődés és öröm nélkül telik. Mindeközben pedig az iskola nem nevel önállóságra, önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra és felelős döntéshozatalra. A válaszadók 64,6%-a ebből a szempontból 1-esre vagy 2-esre értékelte az oktatási rendszer teljesítményét” – olvasható a Szülői Hang közleményében.

Az elmúlt hetekben ötezer szülő töltötte ki a Szülői Hang Közösség online szülői kérdőívét, amelyet február végén még bárki kitölthet, a végeredményeket márciusban hozzák nyilvánosságra.

Iszonyatos mennyiségű tananyag - miért rossz, ha egy diáknak hét-nyolc órája van?

„Mind a tanárok, mind a diákok óraszáma emelkedett az elmúlt években. A gyerekektől a gyerekkorukat, a kamaszoktól a kamaszkorukat veszik el" - mondta Sulyok Blanka, a Tanítanék Mozgalom képviselője az ATV-nek. Sulyok Blanka szerint semmi értelme nincs a hetedik, nyolcadik órának, „addigra olyan állapotban vannak a gyerekek, olyan mentális és fizikai kimerültségben vannak, hogy embertpróbáló bármi értelmeset csinálni".