szerző:
Eduline

Az elmúlt politikai ciklus is azt igazolta, hogy a párbeszéd és a közös munka mellett a legjelentősebb - ám nem elégséges - oktatást pozitívan érintő korrekciót csak az utca nyomására, a 2015-16-os „tanárlázadás” hatására tette meg a hatalom - véli az Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

©

"A PDSZ mostani nyilvános sajtótájékoztatójának egyetlen követelését, az önálló Oktatási Minisztérium létrehozását nemcsak az utcán, hanem évek óta számtalan fórumon hangoztattuk. A követelés aktualitását a kormányváltás adja" - így reagált a PDSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénteki közleményére.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szűcs Tamás ügyvezető PDSZ-elnök pénteken sajtótájékoztatót tartott az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt, az érdekvédelmi szervezet önálló oktatási minisztériumot követelt, és a sajtó képviselői előtt ismertették erről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelüket.

Üzent Balog Zoltánnak a PDSZ: nem fogják sajnálni, távozzon nyugodtan

Önálló oktatási tárca létrehozását követeli az új kormánystruktúrában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Szűcs Tamás, aki ügyvezető elnökként irányítja a szakszervezetet, miután Mendrey László korábbi elnököt visszahívták tisztségéből, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: levélben fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve, hogy a kormányalakításkor szüntessék meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi).

A tárca a sajtótájékoztató után kiadott közleményében azt írta, bíznak benne, hogy a jövőben nem csak az utcáról ismerhetik meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének oktatásszakmai elképzeléseit, és hogy csak a sajtóból tudták meg, hogy a PDSZ-nek új elnöke van.

A szakszervezet Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásában úgy fogalmazott, a jövőben is fognak "utcai” akciókat szervezni, "hiszen ez egy demokráciában bevett gyakorlat, ugyanakkor az elmúlt politikai ciklus is azt igazolta, hogy a párbeszéd és a közös munka mellett a legjelentősebb - ám nem elégséges - oktatást pozitívan érintő korrekciót csak az utca nyomására, a 2015-16-os „tanárlázadás” hatására tette meg a hatalom".

"Azt, hogy a minisztérium a sajtóból értesült arról, hogy a szakszervezetnek új vezetője (ügyvezető elnöke) van, sajnáljuk, de jelen esetben nem tartjuk lényegi kérdésnek, ugyanakkor a megjegyzést besoroljuk az utóbbi évek csöppet sem szokatlan manipulatív megjegyzéseink sorába, hiszen alkalmas arra, hogy a lényegi tartalmi kérdésről elterelje a figyelmet" - teszik hozzá.

Visszaszólt a PDSZ új elnökének a minisztérium: bemutatkozás utcai demonstrációval?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) bízik benne, hogy a jövőben nem csak az utcáról ismerhetik meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) oktatásszakmai elképzeléseit. A tárca így reagált Szűcs Tamás ügyvezető PDSZ-elnök pénteki sajtótájékoztatójára, amelyet az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt tartott Budapesten.