szerző:
eduline/mti

A katolikus iskolák javára gyűjtenek ma országszerte az egyház templomaiban. A katolikus egyház az idei tanévben 125 199 fiatal oktatásáról gondoskodik, oktatási intézményeikben 11 894 pedagógus dolgozik - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

©

"Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik" a katolikus egyház "oktatási-nevelési szolgálatának támogatását" - írták.

A Balog Zoltán lelkész által vezetett oktatásért is felelős minisztérium is "szívén viselheti" az egházi iskolák sorsát, lobbierejét kihasználva 54 milliárd forintot különítettek el az egyházi intézmények számára 2016 decemberében, ezzel 120 egyházi tulajdonú intézményt modernizál az állam. Korábban megírtuk, hogy rendkívül megszaporodtak az egyházi intézmények, ugyanis a Klik elől menekülő önkormányzati iskolák közülsokan inkább az egyház részére adták az iskoláikat.

Magyarországon 289 katolikus intézmény  636 tagintézménnyel van jelen a közoktatásban. Az idei tanévben 143 óvodát, 232 általános iskolát, 92 gimnáziumot, 29 szakközépiskolát, 51 szakgimnáziumot, 55 kollégiumot és 34 alapfokú művészeti iskolát tart fenn 16 egyházmegye, 27 szerzetesrend és 3 egyéb egyházi szervezet - olvasható az MKPK közleményében.