szerző:
Eduline

Csökkent a tankerületi igazgatók fizetése, miután átvették új pozíciójukat, ezért többen fontolgatják, hogy...

©

Csökkent a tankerületi igazgatók fizetése, miután átvették új pozíciójukat, ezért többen fontolgatják, hogy visszalépnek - írja a Népszabadság. A lap birtokába kerül egy dokumentum, amely „a közoktatási rendszerben alkalmazottak (közalkalmazottak és kormánytisztviselők) fizetésében és béren kívüli juttatásaiban bekövetkezett változásokról” szól, és amely szerint a tankerületi igazgatók bérezését nem jól állapította meg az oktatási államtitkárság.

A megyei tankerületi vezetők főosztály-vezetői fizetésre jogosultak, ez 478 ezer forint alapfizetést jelent, plusz a pótlékok. A tankerületi igazgatóknál szintén a főosztály-vezetői besorolás az alap, esetükben az illetménykiegészítés és az illetménypótlék kisebb, így a pluszpótlékok nélkül a fizetésük 402 ezer forint. Fizetésük korábban, az önkormányzatok oktatási osztályainak munkatársaként vagy iskolaigazgatóként magasabb volt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma most korrigálná a bércsökkenést, ez havi 135 millió forint pluszkiadást jelentene a költségvetésben - írja a portál.

Az iskolák 2013 január 1-jével kerültek állami fenntartásba, irányításukat a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) látja el, a tankerületi igazgatókon keresztül. Sok helyen azonban nem világosak a felelősségi körök, az, hogy kihez kell fordulni a napi problémákkal. Az iskolaigazgatók számára eligazodási pont lehetne a Szervezeti és Működési Szabályzat és az alapító okirat, ezek viszont nem találhatók meg a KLIK honlapján.

Az oktatási államtitkárság szerint jelenleg módosítják őket, az érdekvédelmi szervezetekkel közösen, az új verzió elkészültének határideje március vége. A kormány múlt héten írt alá megállapodást a pedagógus-sztrájkbizottsággal, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanakkor kilépett, és új bizottság alakított. Erről itt olvashattok.