szerző:
MTI

Az LMP tekintélyelvűnek és esélymegvonónak tartja a közoktatási törvényjavaslatot, a párt ezért zárószavazás előtti...

Az LMP tekintélyelvűnek és esélymegvonónak tartja a közoktatási törvényjavaslatot, a párt ezért zárószavazás előtti módosító indítványokat nyújtott be, amelyekkel kivennék a jogszabályból a Híd-programot, a kötelező hittan és erkölcstan órákat, illetve megakadályoznák a tankötelezettségi korhatár leszállítását - hangzott el az ellenzéki párt hétfői sajtótájékoztatóján.

A jövő iskolája mindenki iskolája kell, hogy legyen, ahol mindegy, hogy melyik gyerek honnan jön - hangsúlyozta Osztolykán Ágnes. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az LMP név szerinti szavazást kért az előterjesztésről. Mint mondta, erről egyeztettek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) és a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) elnevezésű, hetek óta a Kossuth téren tüntető szervezettel is.

Az LMP zárószavazás előtti módosító javaslatairól elmondta, hogy miután zsákutcás és szegregált képzési formának tartják, törölnék a törvényből a Híd-programot. Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke szerint a program sérti az emberi méltóság elvét, ezért alkotmányellenes.

Az LMP szeretné megakadályozni, hogy a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 éves korra szállítsák le, továbbá kivenné a szövegből a kötelező hittan, illetve erkölcstan órák bevezetését. Az utóbbi óratípusokról Osztolykán Ágnes úgy vélekedett, hogy azok négy alkotmányos elvet is sértenek.

A sajtótájékoztató alatt, a szónoki pulpitus előtt egy 9 éves kislány, valamint egy öt és fél éves kisfiú tartott egy táblát. Annak felirata szerint a törvény elfogadása után 40 százalékkal csökken a gimnazisták száma, 11.400 pedagógust bocsátanak el, tömegessé válnak az iskolabezárások és nem valósul meg az esélyegyenlőség. A pedagógus életpálya megalkotásához 381 milliárd, az óvodaépítésekhez pedig 230 milliárd forint hiányzik - hirdette még a szöveg.