szerző:
Eduline

Állítólag inog Czunyiné Bertalan Judit széke és már két lehetséges utódja is van. A Fidesz frakcióüléséről ellentétes információk szivárogtak ki: egyesek azt mondták, keményen bírálták az államtitkárt a közoktatás helyzete miatt, mások szerint viszont semmi komoly dolog nem történt.

©

Ellentmondásos információk szivárogtak ki a Fidesz évadnyitó frakcióüléséről Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárról. Néhány kormánypárti országgyűlési képviselő szerint keményen elővették az államtitkárt, mások szerint semmi ilyesmi nem történt, és voltak olyanok, akik szerint valóban kritizálták, de "normális határokon belül" – írta a hvg.hu.

Balog Zoltán állítólag úgy mutatta be Czunyinét, mint aki „nem szereti a pedagógusokat”. Czunyiné Bertalan Judit a közoktatás átalakításáról beszélt és úgy értékelte, hogy nincsen gond a rendszerrel. Tette mindezt úgy, hogy mindennapossá vált a legalapvetőbb eszközök hiánya az iskolákban, se papír, se fénymásoló, se wc-papír nincs.

A háttérben az igazi támadásokat nem is annyira Czunyiné, mint Pölöskei Gáborné (született Áder Annamária) köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár kapta. Áder János húgával kapcsolatban többen éreztették, hogy már 2014-es helyettes államtitkári kinevezésekor is többen úgy látták, abban szakmai kompetenciájánál többet nyomott a latban rokoni kapcsolata a köztársasági elnökkel. Még többen gondolták így, miután letette az intézményrendszer fejlesztéséről szóló tervezeteket az asztalra.

Ugyanakkor a hvg.hu legutolsó információi szerint Czunyiné széke is inog, és két esélyes versenyző is joggal pályázhat a helyére. Egyikük Kucsák László, akinek leggyakrabban tavaly áprilisban emlegették a nevét, amikor mindössze 60 szavazattal verte Kunhalmi Ágnest a budapesti 15-ös választókerületben az országgyűlési választáson. A civil pályáját napközis nevelőként kezdő, majd iskolaigazgatóként befejező Kucsák 2010 óta országgyűlési képviselője a Fidesznek, 2006-tól négy évig viszont már betöltötte a Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottságának alelnöki tisztjét.

A másik emlegetett név a korábbi nagykanizsai polgármesteré, Cseresnyés Péteré. A zalai választókerületi elnök 2002 óta országgyűlési képviselő, Kucsákhoz hasonlóan ő is ifjúsági és oktatási területen aktív, és szintén túlzás lenne a sokat szereplő fideszesek listáján keresnünk. Az ő esélyeit nagyban rontja erre a posztra, hogy Varga Mihály őt javasolta Czomba utódjának.

Az államtitkárcsere ellen szól, hogy Czunyinét jó érdekérvényesítőnek tartják, és azt is javára írják, hogy elkezdte szigorúan rendbe tenni a legzűrösebb ügyeket, értve ezalatt főleg a Klik anyagi problémáit. Azt viszont már régóta mondják, hogy Czunyiné és Pölöskeiné között vannak harcok – például a Klik élére nem utóbbi került, hanem előbbi embere, Hanesz József –, és Balog nem érzi jól magát két tűz között. Ráadásul ez a szembenállás odáig fajult, hogy úgy tudjuk egy belsős dolgozótól, a köznevelési államtitkárság munkatársaira is rossz hangulat telepedett.