szerző:
Eduline

„Ahelyett, hogy elrejtőznétek, csapjatok zajt, és meneküljetek” – ezt tanácsolják a massachusettsi iskolában a...

„Ahelyett, hogy elrejtőznétek, csapjatok zajt, és meneküljetek” – ezt tanácsolják a massachusettsi iskolában a diákoknak, akiknek külön tanórát tartanak arról, hogyan kell viselkedni, ha egy ámokfutó lövöldözni kezd az iskolában – számolt be a Daily Mail.

Egy columbiai osztály videót is készített arról, mit tanultak az előadáson: „vészjelzés, bezárkózás, információszerzés, ellentámadás, menekülés” – a diákok ebben a sorrendben hajtják végre az utasításokat. Ez az A.L.I.C.E. (Alert, Lockdown, Information, Counterattack, Evacuate) technika, amit egy Koszovóban szolgáló katona és bűnüldözési oktató, Greg Crane talált ki, és már több mint 300 iskolában tartott tréningeket országszerte.

A módszert azonban több iskolafelügyelő is bírálta, szerintük ugyanis veszélyes, ha a diákoktól túl sokat várnak egy ilyen helyzetben. Úgy vélik, rengeteg diák nemhogy elfutni, megmozdulni sem tudna, éppen ezért biztonságosabb, ha a gyerekek menekülés helyett inkább lebuknak valami mögé, vagyis eltűnnek a lövöldöző szeme elől. Legutóbb egy baltimore-i középiskolában keltett pánikot egy lövöldöző diák, itt olvashattok róla.