szerző:
Eduline

A Hívatlanul Hálózat szerint nem szabad leülni a Balog Zoltán által életre hívott köznevelési kerekasztalhoz. A PSZ szerint a kormány csak az időt akarja húzni.

©

Erről tegnap fogadtak el egy állásfoglalást, ma pedig közzé is tették a nyilatkozatot, amit változtatás nélkül közlünk:

„A Hívatlanul Hálózat – soraiban több ezer pedagógussal, szülővel és diákkal – a Balog miniszter által életre hívott Köznevelési Kerekasztallal kapcsolatban kijelenti, hogy mindazok, akik elfogadják a miniszter felkérését, legitimálják a kormányzat cinikus, gátlástalanul képmutató és az oktatás számára végzetes következményekkel járó döntéseit. A meghívottak listája (MMA, NPK stb.) arra utal, hogy a kormány ismét nem a szakmával, a diákokkal és a szülőkkel, hanem kizárólag önmagával kíván egyeztetni.

Ha valaki ebben a látszatmegbeszélésben részt vállal, gyengíti azok esélyeit, akik tisztességből és becsületből nem tűrnek tovább – jelent és jövőt akarnak a gyerekeinknek MOST.

Akik leülnek egy ilyen összetételű asztalhoz, kiírják magukat a hiteles képviseletek névsorából.

A kerekasztalhoz meginvitált vezetők nagyon figyeljenek a biciklijükre. Az oktatás szereplői, akiknek az érdekeiről szó van, mi vagyunk – Miskolcon, Budaörsön, Pécsen, Győrben, Toldon, Bódvalenkén és Berettyóújfaluban –, és mi már MÁST akarunk.”

A biciklis hasonlattal arra utalhattak, hogy Balog múlthéten elismerte, „túltolták a biciklit” a közoktatás központosításakor. A miniszter több mint egy hete jelentette be, hogy létrehozzák a kerekasztalt, miután már több száz iskola csatlakozott a hermanosok felhívásához.

A kerekasztal ötlete nem aratott nagy sikert a szakmai szervezetek körében sem. A Pedagógusok Szakszervezet például időhúzásnak tartja a bejelentést. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bojkottra szólít fel a "csonka kerekasztal" ellen.