szerző:
MTI

Palkovics László oktatási államtitkár szerint inkább politikai, mint szakmai anyag az ellenzék Oktatási minimum című programja - derül ki abból az interjúból, amelyet az államtitkár a Magyar Hírlapnak adott, és amely kedden jelent meg.

©

"Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban, mert az egyértelműen látszik, hogy nem néztek utána az elmúlt években és hónapokban bevezetett intézkedéseknek. Ha tájékozódtak volna, akkor valószínűleg nem olyan javaslatok kerültek volna bele a csomagba, amiket már régen megcsináltunk vagy épp folyamatban vannak" - mondta Palkovics László a Magyar Hírlapnak.

Az államtitkár a dokumentum főbb pontjaira reagálva beszélt egyebek között a tanulók és a pedagógusok terheinek csökkentéséről, az iskolafelújításokról és a szegregáció elleni küzdelemről is, és kiállt a kormány jelenlegi törekvései mellett.

A nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatban azt mondta, hogy folyik a korszerű változat megalapozása, és "ha rajtunk múlik, nem kell izgulni a NAT jövő szeptemberi bevezetése miatt".

A finanszírozással kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatásra fordított kiadások - amelyeknek az Oktatási minimum szerint el kell érniük a mindenkori GDP hat százalékát - jelenleg a GDP 4,8 százalékát teszik ki, ami meghaladja a 4,5 százalékos európai átlagot.

Nyilvánosságra hozták az oktatási minimumot: mit ígérnek a tanároknak és diákoknak?

Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői hétfőn Budapesten, a közös javaslatokat tartalmazó dokumentumot pedig közzé is tették. A harmincegy oldalas dokumentum többek között a kisgyermekkori neveléssel, az alap- és középfokú oktatással, a szakképzéssel és a felnőttoktatással, valamint a felsőoktatással is foglalkozik.