szerző:
Eduline

"Mi nem csalódtunk Önben: Ön lekicsinyli azt a 3 hónapos egyeztetés során létrejött 30 oldalas dokumentumot, amelynek létrehozásában csak az Önök tandempártja nem volt hajlandó részt venni" - reagált Palkovics László oktatási államtitkár keddi nyilatkozatára.

©

„Az Oktatási Minimumról szóló, Magyar Hírlapnak adott interjújában Ön kijelentette: Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban, mert az egyértelműen látszik, hogy nem néztek utána az elmúlt években és hónapokban bevezetett intézkedéseknek. Mi nem csalódtunk Önben: Ön lekicsinyli azt a 3 hónapos egyeztetés során létrejött 30 oldalas dokumentumot, amelynek létrehozásában csak az Önök tandempártja nem volt hajlandó részt venni” – írja közleményében a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom.

Hozzáteszik: „komolyan gondolja Ön, hogy az Oktatási minimum létrehozásában közreműködő pártok összes oktatáspolitikusa, a kezdeményező pedagógusok és egyetemi oktatók, a mögöttük álló szakértői kör mind-mind tájékozatlan, ostoba fajankó? Vajon nem inkább Ön az, aki tájékozatlan?”

A CKP felteszi a kérdést: az oktatási államtitkár tudatosan tájékoztatja-e félre az olvasókat, amikor azt mondja, „hogy mindenki elégedett az állami tankönyvekkel, holott azok rendelési aránya folyamatosan csökken”, vagy amikor azt állítja, hogy a pedagógusok adminisztratív terheiről, így a portfóliókészítésről menet közben kiderült, „hogy nem is olyan rettenetesek”.

Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban - nem tetszik az oktatási minimum Palkovicsnak

Palkovics László oktatási államtitkár szerint inkább politikai, mint szakmai anyag az ellenzék Oktatási minimum című programja - derül ki abból az interjúból, amelyet az államtitkár a Magyar Hírlapnak adott, és amely kedden jelent meg. "Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban, mert az egyértelműen látszik, hogy nem néztek utána az elmúlt években és hónapokban bevezetett intézkedéseknek.

Hozzáteszik: Palkovics László szerint a diákok érdeke a továbbtanuláshoz kötelezővé tett nyelvvizsga, azt azonban elhallgatja, hogy az iskola általában nem képes felkészíteni a tanulókat a nyelvvizsgára, a magas óraszámokért pedig a szülőket teszi felelőssé, holott azokat törvény írja elő.

„Hadd emlékeztessük rá, hogy csak Önök, illetve a kormányzó pártok nem vettek részt a Tanítanék és az Oktatói Hálózat által kezdeményezett egyeztetéseken, a bírált Oktatási Minimum létrehozatalában; Önök tagadták meg a részvételt a Civil Közoktatási Platform oktatáspolitikai vitasorozatán; Önök nem álltak szóba a Független Diákparlamenttel, és nem véleményezték a Szülői Hang kutatási eredményeit sem. Sem Ön, sem az Ön mögött álló tandempárt nem érti, hogy mi a különbség az egyoldalú, önkényes döntéshozatali eljárás és a demokratikus párbeszédben kidolgozott, konszenzusos megoldások között?” – teszik hozzá.

„Hadd kérdezzük meg nyíltan: milyen oktatáspolitikát ígér Ön és az Önök tandempártja? Mire vállal garanciát az ország színe előtt – a parlamenti választások alkalmából?” – zárják közleményüket.

Visszavágtak az oktatási államtitkárnak a tankönyvesek: csalódtunk Palkovics Lászlóban

"Csalódtunk Palkovics Lászlóban" - rövid, de velős választ adott a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) az oktatási államtitkár keddi nyilatkozatára. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott az ellenzéki pártok és oktatási szakértők által összeállított oktatási minimumról, hogy az inkább politikai, nem pedig szakmai anyag.