szerző:
Eduline

Székely László hivatala egy zalaegerszegi otthonban vizsgálódott, ahol elég durva szabálytalanságokat tártak fel.

A Zalaegerszegi Gyermekotthon működését vizsgálta az Alapvető Jogok Biztosa.

A biztoshoz jelzés érkezett arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Zalaegerszegi Gyermekotthonában a gondozott gyermekek ellátása nem megfelelő, rendszeresen bántalmazzák őket - áll a biztosi hivatal közleményében. Emiatt egy előre be nem jelentett ellenőrzésre vonultak ki a hivatal munkatársai. Jogászok és pszichológusok beszéltek az intézmény vezetőjével, illetve az ott nevelkedő 28 gyerekkel.

A legdurvább megállapításuk az volt, hogy büntetésként alkalmazták a szabad levegőn való tartózkodás megvonását. Ilyen esetben a "renitens" gyerekeknek egész nap papucsot kellett viselniük, hogy a nevelők könnyen be tudják azonosítani, ki nem mehet ki az udvarra.

A jelentés megállapította, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát sérti, hogy egy-egy csoportban a jogszabályban megengedettnél több kettős szükségletű (speciális és különleges ellátást egyidejűleg igénylő) gyermeket helyeznek el. Aggályos a jogorvoslat és a segítségkérés szempontjából, hogy nincs minden csoportban egységesen kifüggesztve a házirend, illetve a gyermekjogi képviselő elérhetősége.

Az ombudsman szerint nem elfogadható az oktatás kapcsán az az automatizmus, hogy a gyerekek érdekére hivatkozva magántanulóvá minősítik őket és egy belső, kvázi "szegregált" iskolával kell tanulói jogviszonyt létesíteniük, az ottani követelményeket teljesíteniük. Az ombudsman szerint az is aggályokat vet fel, hogy az egyes speciális gyermekotthonok zárt működési rendszerének egyik következményeként a szakképzésben résztvevő tanulók gyakorlati oktatása ellehetetlenül.

A biztos a Gyermekotthon működése kapcsán a legfőbb ügyész útján törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes és hatáskörrel rendelkező ügyészénél. Az ombudsman emellett ajánlást tett az emberi erőforrásokért felelős miniszternek, hogy folytassa a már megkezdett lépéseket azért, hogy véget vessenek a speciális gyermekotthonokban elhelyezett gyermekek személyi szabadságát korlátozó jogsértő gyakorlatnak.