szerző:
Eduline

Egy belső minisztériumi dokumentum szerint elég kudarcos lépés volt ez a kormány részéről.

©

Bár korábban a nyilvánosság előtt több alkalommal is tagadta, most beismerte a kormányzat, a jelenlegi finanszírozási rend arra ösztönzi a nehéz sorsú családokat, hogy iskola helyett inkább közmunkára küldjék a 16 éves tankötelezettségi kort elérő gyermekeiket - írja a Magyar Nemzet egy cselekvési tervből, melyet az oktatási államtitkárság készített.

A dokumentum szerint ösztönzi a szülőket, hogy kivegyék gyereküket az iskolából, hiszen az ösztöndíjak és más juttatásokhoz képest a közmunkás bér magasabb.

Ez azért gond, mert a dokumentum is emlékeztet, az OECD szerint a középfokú iskolai végzettség az a minimum, amely szükséges a XXI. században a munkaerőpiacon való érvényesüléshez, illetve az aktív felelős állampolgársághoz.

Egy módszertani kísérlet alapján 2014 februárjában az oktatási rendszerből csak abban az egyetlen tanévben több mint 42 ezer gyerek morzsolódott le. Közülük több mint 25 100 diák saját döntése alapján szakította meg tanulmányait, miután betöltötte 16. életévét, és már nem volt tanköteles. Az írás megjegyzi, hogy a tankötelezettségi korhatár elérése hozzájárul ahhoz, hogy idő előtt hagyják ott az iskolát a diákok.

Az korábban már kiderült, hogy 2013, azaz a tankötelezettségi korhatár 16 évre szállítása óta több mint tízszeresére nőtt a 18 éven alattiak lemórzsolódása.