szerző:
eduline/mti

Pénzbeli és természetbeni támogatás formájában segíti a számítástechnika-oktatást az Európai Unió országaiban, köztük Magyarországon is az Oracle 3 éves programja, összesen 1,4 milliárd dollár értékben.

©

Napjainkban közel ezer európai oktatási intézmény működik együtt a cég informatikai oktatási programjával, ezzel együtt világszerte 110 országban 3,1 millió diákot elérve. Az Oracle mostani felajánlásaának részeként ezer európai tanárt képez majd ki informatika, Java és adatbázis-kezelés témakörben, valamint megduplázná, azaz további ezer európai oktatási intézményre szeretné kiterjeszteni oktatási programját.

A vállalat pontos összegeket nem közölt, hogy az egyes országok mekkora támogatást kapnak, azonban tudatták: a támogatási összegeket a programra jelentkező intézmények száma határozza meg.

Az elmúlt évtizedben évi négy százalékkal nőtt az informatikai és programozási tudással rendelkező szakemberek iránti igény - nyilatkozta John Higgins, a digitális technológiai ipart képviselő DigitalEurope szövetség főigazgatója. Véleménye szerint a mostani felajánlás segítséget nyújt a digitális gazdaság megerősítésében.

Az adomány része az Oracle 3,3 milliárdos éves beruházásának, amit a cég világszerte a digitális írástudás előmozdítására fordít. A 2013-as adomány keretében a cég 1246 európai tanárt képzett ki különféle informatikai területeken és 203 új oktatási intézményt vont be a vállalat informatikai oktatási programjaiba.

Kritikus a helyzet az iskolákban: elfogytak a tanárok, valahol diák tartott órát

Az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete száz iskoláról tud, ahol nincs elég informatikatanár, ezért valahol csak szabálytalan helyettesítéssel tudnak órát tartani. A kerettantervek módosítása következtében a korábbi csökkentést kompenzálva ismét növekedett az informatikaórák száma a szakgimnáziumokban. Ez azonban kihívás elé állított több iskolát - derült ki az ISZTE főtitkára, Bánhidi Sándorné Vasárnapi Híreknek adott nyilatkozatából.