szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint egy hónap után ma indult újra a személyes oktatás az általános iskolák alsó tagozataiban. Sok szülő még az utolsó pillanatban is bizonytalan abban, engedje-e gyerekét, illetve sok a megválaszolatlan kérdés is a szabályokkal kapcsolatban.

A nyitást nem kíséri tesztelés és kontaktkutatás; fertőzés esetén továbbra is napok telhetnek el a zárásig, mert szünetet vagy digitális oktatást csak az operatív törzs engedélyezhet; a fokozott fertőzésveszélyt jelentő énekórákkal, beltéri testnevelésórákkal kapcsolatban nincs iránymutatás

- írja közleményében a Civil Közoktatási Platform (CKP). Kiemelik, szerintük a viszonylag nagy átoltottság ellenére a szülők többsége még nincs beoltva, a második ütemben oltott tanároknál még nem kezdődött el a védettség kialakulása.

A CKP szerint ugyan elvileg otthon lehet tartani a gyerekeket, de „egyre többféle olyan nyomásgyakorló, hangulatkeltő intézkedésről kapunk hírt, ami ennek megakadályozását, az otthonmaradók számának csökkentését célozza”. Példának hozzák, hogy „a tankerületek utasítására figyelmeztették a szülőket, hogy ha kevés gyerek lesz egy-egy osztályban, az a tanév meghosszabbításához vezethet”.

Ezzel kapcsolatban a hvg.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahonnan annyit mondtak, az Oktatási Hivatal elrendelhet rendkívüli szünetet egy iskolában, ha nem jelennek meg sokan személyesen. Azt azonban a minisztérium is kiemeli, a tantermi oktatással megszűnik az online oktatás, ugyanis a tanároktól nem várható el, hogy duplán oktassanak.

A CKP a nyitást veszélyesnek tartja - emelik ki közleményükben -, de megértik, hogy sok szülő támogatja, „van, aki anyagi okokból – hiszen más országokkal ellentétben a kormány nem segítette az erre szolgáló alapból az otthon maradásra kényszerülő szülőket –, van, aki azért, mert a hosszú otthontanulás szülőnek is, gyereknek is lelkileg megterhelő, sokan pedig attól félnek, hogy a gyerek lemarad a tanulásban”.

A március 8-án bevezetett távoktatás után április közepén kinyitnak az iskolák. Végül hány szülő döntött az iskolátokban az otthonmaradás mellett? Az osztályból hányan jelentek meg hétfőn? Minden órát megtartottak, és minden tanár be tudott menni az iskolába? Írjátok meg a tapasztalataitokat az [email protected] címre!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!