szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Holnap nyitnak az óvodák és az iskolák is - bár csak az alsósok térhetnek majd vissza a tantermekbe, sok szülőnek jelent dilemmát a kérdés: menjen vagy ne menjen a gyerek? Kiderültek az idei érettségi szabályai, megjelent a kérelemminta a felmentéshez a személyes oktatás alól és az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Hétfőn nyitnak az iskolák

Hiába tiltakoznak a diákok, oktatási szakszervezetek és a Magyar Orvosok Szakszervezete is. Bár a felsősök és a középiskolások csak május 10-től mehetnek vissza a tantermekbe - jelentette be szerdán Orbán Viktor -, az alsósok és az óvodások április 19-én kezdenek. Hétfőtől a március 5-e előtti, szeptemberben bevezetett szabályok lépnek életbe - mondta el Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a héten az iskolanyitással kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a lázmérés, a fertőtlenítés és távolságtartás is, ugyanakkor a maszkviselés továbbra sem. A fertőtlenítőszereket mindenhol biztosítják, hőmérőket pedig lehet kérni, ahol elromlott.

Mintát készített a TASZ az alsósok szüleinek az iskolai kikérőhöz

Az alsósoknál a kormány továbbra is ragaszkodik az április 19-i iskolanyitáshoz - megszületett a kérelemminta, amivel a járványügyi helyzetre hivatkozva a szülők kikérhetik őket az iskolából.

A kérelem innen egy kattintással le is tölthető. Itt pedig előnézetben meg tudjátok nézni és azután letölteni.

Érettségi szabályok: jár-e nyelvvizsga, kötelező lesz-e a maszkviselés, milyen lesz az osztályzás?

Múlt héten kiderült, hogy a legtöbb tárgyból idén sem lesznek szóbeli érettségi vizsgák, de mikor és kiknek kell mégis szóbelizniük? Lehet-e szóban javítani, és jár-e nyelvvizsga az emelt szintű nyelvi érettségiért? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket a 2021-es érettségiről.

Meddig érvényes a diákigazolványotok?

A koronavírus-járvány a diákigazolványok érvényességének idejébe is beleszólt - már többször is. Így teljesen érthető, ha gondban vagytok vele, pontosan meddig, és melyik tanév matricájával érvényesített plasztikkártyával használhatjátok ki az utazási kedvezményeket. Mutatjuk a szabályokat.

ITM: áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentette, az alsósok a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet nélkül, ingyenesen utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben és a BKK járatain is.

Csak az óvodások és az alsósok kezdenek hétfőn - hány szülő tartja majd otthon a gyerekét?

A korábbi tervekkel ellentétben április 19-én csak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai nyitnak ki - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután. A szülők egy része alighanem örül a hírnek, sokan ugyanis félnek visszaengedni gyerekeiket a közösségbe, tartanak attól, hogy elkapják a vírust és hazaviszik azt a családba - ez derül ki azokból a levelekből és hozzászólásokból, amelyeket az Eduline szerkesztősége kapott. Mégis sokan fognak hétfőtől kockáztatni, mert már nem tudják megoldani az otthoni gyermekfelügyeletet.

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni. Olyan témákról is, amelyekről nagyon mást gondolunk.

Negyedével esett vissza a vizsgázószám - újabb negatív rekord a nyelvvizsga-történelemben

Egy átlagos év nyelvvizsgaszerzési számaihoz képest - amikor 115-120 ezren vizsgáznak -, tavaly csak 86 ezren próbáltak levizsgázni - nyilvánosságra hozta a tavalyi számokat az Oktatási Hivatal.

Sok szülő erre panaszkodik, de nem biztos, hogy tényleg élesebb a verseny a gimnáziumi helyekért

Idén hétezerrel több a nyolcadikos diák, mint tavaly, ráadásul a továbbtanulók egy része biztosra ment és a megszokottnál több középiskolát és tagozatot jelölt meg a jelentkezési lapon. Valószínűleg emiatt is érzi úgy a szülők egy része, hogy ebben a tanévben élesebb a verseny a gimnáziumi helyekért. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!