szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azok a tanárok és oktatásban segítők, akik eddig még nem jelezték, de szeretnének oltást kapni, március 29-én éjfélig regisztrálhatnak a vakcinára.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta: tervezik, hogy az iskolák megnyitását megelőzően a tanárokat, óvodában dolgozókat és a bölcsődei dolgozókat is beoltják. Akkor viszont még nem voltak tisztázva a részletek, amelyeket mostanra az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) minden intézmény vezetőjének elküldött.

A levél szerint - amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) osztott meg a Facebook-oldalán - az oltás kórházi oltópontokon, két ütemben valósul meg. Az első ütemben azokat a tanárokat és oktatásban-nevelésben dolgozókat fogják SMS-ben értesíteni az oltás időpontjáról és helyszínéről, akik már 2021. március 24. előtt regisztráltak a koronavírus elleni oltásra. "Őket már a jövő héten elkezdjük behívni az oltópontokra" - tették hozzá.

A második ütemben azok a tanárok és oktatásban-nevelésben dolgozók kapják majd meg az oltást, akik március 24-ig nem regisztráltak, de március 29-én éjfélig még regisztrálnak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Szintén a második ütemben oltanak be minden egyéb óvodai és iskolai dolgozót, akik regisztrációjukkal ugyancsak kérték vagy kérik a vakcinát.

Az egyéb óvodai és iskolai dolgozók oltásának az az előfeltétele - a hivatalos regisztráción kívül -, hogy március 29-én éjfélig rögzítsék a TAJ számukat az intézmények KIR Eleketronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tájékoztató rendszerében.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként ma reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában kifejtette, hogy legalább 80 ezer pedagógust kell még beoltani az iskolák újranyitásához. Ha minden a mostani rendben halad tovább, akkor április 10-ig be tudják oltani a tanárokat, iskolai dolgozókat, és ez után egy héttel, azaz legkorábban április 19-én nyithatnak az általános és középiskolák és az óvodák – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint viszont még oltással is túl korai lenne az iskolák áprilisi nyitása, mivel hiába kezdik el a tanárokat oltani, addigra még nem alakulhat ki a beoltottak immunizáltsága, részleges védettsége sem – hiszen a teljes védelem is jellemzően csak a második oltás beadása után pár héttel jön létre. „Ez pedig – a protokoll szerint – nem április 12-e, de nem is 19-e” – írták közleményükben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!