szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Péntekig, február 19-éig adhatják be a diákok jelentkezésüket a középfokú intézményekbe - hívja fel a szülők figyelmét az Oktatási Hivatal (OH).

A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolájuk tölti ki. A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén.

A kitöltött dokumentumokat - a tájékoztatóban leírtak szerint - aláírva el kell juttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására idén sincs lehetőség, a hivatal a korábbi tanévek felvételi nyomtatványait nem fogadja el.

Fontos, hogy a felvételin annyi jelentkezési lapot kell kitölteni, ahány középfokú iskolába be szeretnétek nyújtani a jelentkezést. "A jelentkezési lapo(ka)t (célszerűen könyvelt postai küldeményként) a középfokú iskolába kell megküldeni 2021. február 19-ig" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában. Ha még nem döntöttetek, ebben a cikkben összeszedtük a lépéseket, amiket mindenképp meg kell tennetek, mielőtt választotok.

Hol mekkora az esély a bekerülésre?

Korábban már írtunk róla, hogy az ország top 10 középiskolájába szinte lehetetlen bekerülni: van olyan intézmény, ahol 17-szeres a túljelentkezés. De nem csak ezekben az intézményekben kell megküzdeni a férőhelyért. 

Ha kíváncsiak vagytok, hogy az általatok választott iskolában mennyi az esélyetek a bekerülésre, használjátok az Oktatási Hivatal oldalán található keresőt. Ennek a segítségével megnézhetik, hogy az elmúlt években hányan jelentkeztek a különböző középiskolák kilencedikes osztályaiba, hányan jelölték meg első helyen az adott tanulmányi területet, és végül hányan kerültek be a kiválasztott osztályba. A kereső természetesen a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok jelentkezési statisztikáit is kiadja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!