szerző:
Eduline

Két év múlva már kötelező lesz az egyetemi felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi.

©

2020-tól felvételi alapfeltétel lesz:

  • a legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű okirat,
  • illetve legalább egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél

Vagyis a nyelvvizsga kötelezővé tétele rég nem csupán terv, a kormányrendeletbe - amely a felvételi feltételeket, a pontszámítási szabályokat, a minimumponthatárokat is tartalmazza - már 2014 végén bekerült.

Rosszul járnak a felvételizők: 2020-tól sokkal nehezebb lesz bekerülni az egyetemre

2020-tól kötelező lehet a középfokú nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi az egyetemi-főiskolai felvételin. Igaz, kivételek lesznek. A kormany.hu-n már nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendelet módosításának tervezetét: a dokumentum szerint 2020-tól csak azok a diákok kerülhetnek be alap- vagy osztatlan képzésre, akiknek van legalább egy B2-es szintű, vagyis középfokú nyelvvizsgájuk (vagy azzal egyenértékű okiratuk), és legalább egy emelt szintű érettségit tesznek.

A nyelvvizsga-statisztikák szerint tavaly 51 689  tettek nyelvvizsgát a 14-19 évesek közül, vagyis valamivel többen szereztek bizonyítványt, mint egy évvel korábban. Azonban ez még mindig jócskán elmarad a 2005-östől, akkor ugyanis egy év alatt majdnem 78 ezer 14-19 éves tett nyelvvizsgát, a nyelvtudásukról bizonyítványt szerző tizenévesek száma az azt követő években azonban meredeken csökkent.

Ha továbbra is így alakulnak a statisztikák, akkor nem biztos, hogy minden diák meg tudja ugrani a 2020-as követelményeket, nem beszélve arról, hogy a tanárhiány miatt a helyzet egyre súlyosabb.

Döbbenetes tanárhiány, Facebookon keresik leendő tanárukat az ötödikesek

Több mint 1600-an osztották meg azt a rendhagyó álláshirdetést, amelyet az egyik budapesti általános iskola 5. B osztálya tett közzé a Facebookon. Leendő angoltanárukat keresik. "Elengedhetetlen, hogy tudjunk angolul, de sajnos nincs angol tanárunk, mert a suliban létszámhiány van. Nagyon szeretnék egy jó humorú, közvetlen, angoltanárt, aki eljönne az iskolánkba minket tanítani.

Angol B2 Origo nyelvvizsga felkészítő

Online képzés célja: A tanfolyam fő célja, hogy egy olyan felkészülési módot biztosítson Nektek, a nyelvvizsgázni készülőknek, amire korábban nem volt lehetőségetek. Egy olyan modern köntösbe öltöztetett felkészítő tananyagcsomagot kaptok, amiből megismerhetitek az adott nyelvvizsgát kívülről és belülről egyaránt.

Angol B2 Euroexam nyelvvizsga felkészítő

Online képzés célja: A tanfolyam fő célja, hogy egy olyan felkészülési módot biztosítson Nektek, a nyelvvizsgázni készülőknek, amire korábban nem volt lehetőségetek. Egy olyan modern köntösbe öltöztetett felkészítő tananyagcsomagot kaptok, amiből megismerhetitek az adott nyelvvizsgát kivülről és belülről egyaránt.

Angol B2 ECL nyelvvizsga felkészítő

Online képzés célja: A tanfolyam fő célja, hogy egy olyan felkészülési módot biztosítson Nektek, a nyelvvizsgázni készülőknek, amire korábban nem volt lehetőségetek. Egy olyan modern köntösbe öltöztetett felkészítő tananyagcsomagot kaptok, amiből megismerhetitek az adott nyelvvizsgát kívülről és belülről egyaránt.