szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 100 százalékos táppénz hetek óta fontos kérdés, erre reagált most az Emmi.

Még szeptemberben az Emmi megerősítette azt a hírt, miszerint a teljes táppénz jár a munkahelyükön megfertőződött pedagógusoknak. Csak abban az esetben jár 100 százalékos táppénz, ha a dolgozó bizonyítani tudja, hogy a munkahelyén fertőződött meg, ebben pedig az iskolaigazgatók tudnak segíteni. Múlt héten írtunk arról, hogy a PDSZ a kiesett bérek kifizetését követeli.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradójával azt közölte: minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki munkavégzése során kapta el a koronavírust. A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60%-os táppénzt, majd a maradék 40%-ot akkor, ha a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárást az érintett hatóságok befejezték.

A minisztérium hozzátette: pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal, mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. Ha egy tanár hatósági karanténban van, de tünetmentes és van lehetősége otthonról munkát végezni és azt vállalja is, akkor otthoni munkavégzést rendelhet el a munkáltató. Ebben az esetben természetesen nem kell táppénzre mennie, hiszen munkát végez, így a teljes fizetését megkapja – közölte az Emmi.

Hétfőtől azonnali téli szünetet és a kiesett bérek kifizetését követeli a PDSZ

A PDSZ a héten nyílt levélben fordult a kormányhoz, miután a tanárok tesztelésének eredményi kiderültek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!