szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A PDSZ a héten nyílt levélben fordult a kormányhoz, miután a tanárok tesztelésének eredményi kiderültek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri nyílt levében, haladéktalanul rendelje el a téli szünetet mostantól, annak eredetileg tervezett végéig, azaz 2021. január 4-ig.

A PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében - írja a szervezet nyílt levelében.

Hogyan nézne ki a gyakorlatban?

Mivel az azonnali téli szünettel két héttel rövidebb lenne az első félév, a kiesett tanítási napokat a szakszervezet szerint, június 16-ától 30-áig lehetne pótolni. Ebben az időszakban szerintük nagy eséllyel személyesen pótolható lenne a kieső két hét, ami az online oktatás miatt most egyébként is nehézkesen működik.

A szakszervezet az anyagi oldallal sem elégedett

Követelik, hogy a kormány haladéktalanul fizesse ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket.

Szeptemberben bejelentette az oktatási kormányzat, hogy "azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát COVID pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak". A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete folyamatosan azt jelzi a kormánynak, hogy a gyakorlatban ez nem ez zajlik. Sorra kapják a leveleket, hogy a 60 százalékos táppénz milyen kiszolgáltatott helyzetbe hozza a magyar családokat. Szerintük a 100 százalékos táppénzt szinte senki nem kapja meg.

Mi a kormány álláspontja?

Maruzsa Zoltán a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, céljuk továbbra is az, hogy működjön az oktatás. A köznevelési államtitkár azt is kiemelte: a múlt héten lezajlott teszteléssel kapcsolatban a részvételi aránynak ő sem örül - kötelezni azonban nem akartak senkit, de a teljeskörű részvételnek jobban örültek volna.

Az általános iskolában, oktatók és nevelők között 73 százalékos volt a részvétel, ez 95 102 dolgozót jelentett, a tesztelés 2170 pozitív esettel zárult. A szakképző iskolákban 64 százalékos részvétel mellett - 5653 dolgozó teszteltette magát -, végül 146 pozitív eredmény volt. A héten a tömeges tesztelés második köre kezdőtött el.

Megvan a múltheti tömeges tesztelés eredménye: "nagyobb részvételi arányra számítottunk"

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondták a múlt heti tesztelések eredményeit.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!