szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tesztelőcsapatok mikrobuszokkal járják az iskolákat és igyekeznek megakadályozni a gócpontok kialakulását.

Új koronavírus-gyorstesztet fejlesztett ki a bécsi Donaustadt Klinika (Klinik Donaustadt), ami már 30 perc alatt kimutatja a fertőzést - írja a hvg.hu. A "gargalizálós" teszt után ez már a második tesztelési módszer, ami az osztrák fővároshoz köthető.

Mivel az iskolákban különösen fontos, hogy gyorsan kiderüljön egy tanárról vagy diákról, hogy fertőzött-e, ezért az új tesztet már ettől a héttől kezdődően ezekben az intézményekben használják vírusteszteléshez. A mintavételhez a város orvosokból és szakképzett ápolókból álló mobil tesztelőcsapatokat küld a kiválasztott intézményekhez. Céljuk, hogy a tömeges teszteléssel megakadályozhassák a gócpontok kialakulását.

Az új teszt egyébként megközelítőleg ugyanannyira pontos, mint az eddig legmegbízhatóbbnak ítélt PCR-teszt, viszont jóval olcsóbb. Ráadásul könnyen kezelhető és gyorsan eredményt is mutat.

Korábban már írtunk róla, hogy Amerikában is rendszeresen tesztelik majd a tanárokat. Donald Trump amerikai elnök csaknem 200 millió koronavírus-gyorsteszt kiszállítását helyezte kilátásba az Egyesült Államokat alkotó tagállamoknak és különböző intézményeknek. A teszteket a kormányzat költségén vásárolják meg és bocsátják az érintettek rendelkezésére. Alex Azar, az emberi erőforrások és az egészségügy minisztere közölte: október végére, november elejére már mintegy havi 30-40 millió ember tesztelésére lesz képes a rendszer.

A szeptemberi adatok és tapasztalatok után Magyarországon is újabb elemekkel bővülve indul el a következő hónap az iskolákban. A szigorított szabályok mellett, kiegészült a javaslatcsomag és mindenkinek kötelező lesz a lázmérés, aki belép az intézménybe. Arról, hogy pontosan mire kell számítani az iskolákban október 1-től, itt olvashatjátok el az összefoglaló cikkünket.

Hiányzásigazolás korona idején: növelni kellene a szülők felelősségét?

Már arról is az orvosnak kell döntenie, hogy orrtörléssel mehet-e a gyerek iskolába, ezért a házi gyermekorvosok jelenleg napi 100-150 megkeresést kapnak emailen, telefonon, vagy éppen Messengeren keresztül. Így a komolyabb betegségekkel küzdő gyerekekre nem jut idő, várniuk kell legalább egy napot, hogy az ő üzenetükig eljussanak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!