szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak intézmények, melyek mégsem szeretnétek élni a lehetőséggel, de új intézmények is kérték az iskolaőrséget szeptembertől.

Az ITM közölte: az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. Így összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr – olvasható a Népszava oldalán. Július 23-ig 1182-en jelentkeztek az iskolaőri képzésre – közölte a lap megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Hozzátették: a jelentkezés határideje július 24-e volt, de mivel többen postai úton küldték el jelentkezésüket, a fenti számadat még változhat.

A jelentkezők nem kapják meg automatikusan az állást. Azoknak akik megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, augusztus 3-tól egy rövid (pedagógiai, pszichológiai, konfliktuskezelési) képzést kell teljesíteniük, ezután állhatnak majd munkába szeptembertől. A kormány által július 15-én közzétett intézményi listán összesen 491 olyan iskola szerepel, ahol kérték az iskolaőr jelenlétét. A lap azóta több iskolából is úgy értesült, tévesen kerültek fel a listára és az Emberi Erőforrások Minisztériuma azóta sem frissítette ezt a listát.

A lap munkatársai megkeresték ezzel kapcsolatban az Emmi-t, illetve a szakképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM). Megkérdezték, hogy eddig mennyi intézmény kérte az eltávolítását a listáról. Az ITM azt írta, az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. Így összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr (a korábban kiadott listán még 203 szerepelt). Az Emmi-től nem érkezett eddig válasz, de múlt szerdán még azt írták, addig a napig egy iskoláról volt tudomásuk a listán szereplő 288-ból, amely jelezte, hogy mégsem szeretne iskolaőrt, viszont egy újabb iskola kérte felvételét a rendszerbe.

Az ORFK-tól tudta meg a lap, hogy ha olyan 65 év alatti egykori rendőrök jelentkeznek iskolaőrnek, akik szolgálati járandóságban részesülnek, nem kell tartaniuk attól, hogy az iskolaőri fizetés miatt felfüggesztik a járandóság folyósítását, azt az iskolaőri bér mellett továbbra is kapni fogják.

Egyre több az egyházi iskola - van, ahol megduplázódott a számuk az elmúlt években

Egyre nagyobb szerepet vállal az egyház az oktatásban, az óvodáktól kezdve egészen az egyetemekig, főiskolákig megsokszorozódott az ilyen fenntartású intézmények száma.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!