szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új történelemkönyvek a cambridge-i egyetem történész professzora szerint nem gondolkodásra buzdítanak, hanem egy hamis, sokszor hazug múlt képét erőlteti majd a gyerekek fejébe.

Az már eddig is tudtuk, hogy az új Nemzeti alaptantervhez készült általános iskolai törikönyvből kimaradt az őskor és Hammurapi törvénykönyve is. Helyette viszont magyar őstörténetet tanulnak majd a diákok. Most viszont újabb fontos problémákra hívta fel a figyelmet a Berend Nóra, a cambridge-i egyetem történész professzora az új 5. osztályos tankönyvről.

Módszeresen nem oktatni, hanem ideológiailag formálni kíván, egy olyan irányba, ami ellentétes a demokráciával és az egészséges szellemi fejlődéssel egyaránt

- fogalmaz a történész a Történelemtanárok Egyeletének honlapján. Úgy véli, hiába tartalmaz megfelelő részeket is tankönyv, alapjában véve ellentétes a történelem tanításának modern módszertanával, nem segíti, hanem hátráltatja a történelem megértését, nem a gondolkodásra buzdít és a forráskritika kezdeteit adja át a gyerekeknek, hanem egy hamis, és sokszor hazug múlt képét próbálja a gyerekek fejébe csepegtetni - írja.

Néhány konkrét példát kiemelve:

  • A római köztársaságról öt és fél sor szól, majd egy hosszabb olvasmány a római köztársaság "betegségeiről" - ez a kép azt sugallja a gyerekeknek a történész szerint, hogy az egyeduralom jobb, mint a köztársasági államforma, ami csak kaotikus és gyenge lehet.
  • A vallások bemutatása szintén torzít, egyoldalúan a kereszténység igazát, valóságosságát hangsúlyozza a könyv. Az iszlám kialakulását például konkrétan hamis beállításban ábrázolja a könyv - teszi hozzá.
  • A magyar őstörténet legendáit tényként mutatja be - Berend Nóra szerint ez a tankönyv mélypontja.

A tankönyv módszeresen dicsőíti a rablóhadjáratokat, hangsúlyozza, mint pozitívumot, hogy mennyire féltek a magyaroktól a környező népek, és pár sorban elintézi a magyar vereségeket, csak Augsburgot említve - tette hozzá a történész. A részletes kritikát itt olvashatjátok el.

Milyen változásokat hoz szeptembertől az új NAT? Összegyűjtöttük őket

Logaritmus helyett pénzügyi játékokon keresztül tanulnak majd a diákok, az őskort és Hammurapi törvénykönyvét felváltja az őstörténet, illetve jön egy új tantárgy: a digitális kultúra. Ez csak néhány változás, amit ősztől hoz az életbe lépő új tantervi szabályozás. Most összegyűjtött, mi mindenre kell számítani szeptembertől.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!