szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Február 19-éig, azaz máig gyűjthetik össze a középiskolai jelentkezési lapokat az osztályfőnökök. Az új NAT azonban mindenhol bekeverhet.

A szakképzésből ismerős lehet a helyzet – mondta el Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform szakképzéssel foglalkozó munkacsoportjának tagja a Klub Rádiónak.

Ott ősszel alapvető változások lépnek életbe. Ám az ezeket tartalmazó rendelet csak a határidő után jelent meg - emelte ki a szakértő. Például az is csak később derült ki, hogy milyen képzéseknél fizetnek ösztöndíjat, ami azért sokakat érdekelt volna, időben - tette hozzá. Így pedig az iskolák, a pályaválasztási szakemberek, a szülők semmiféle érdemi tájékoztatást sem kaptak. A hivatalos honlapokon nem volt információ, tehát az egész felvételi jelentkezés egy nagy ugrás volt a sötétbe - mondja Juhász Ágnes.

Szerinte az új NAT óta hasonló káosz van a gimnáziumoknál is. "Azt sem lehet tudni, hogy lesz-e minden tárgyhoz kerettanterv. Az iskoláknak áprilisban el kell készíteniük a szakmai programjukat, miközben felvételiztetni kell" - sorolja a szakértő. Az új tanterv kevés szabadon használható óraszámot hagy, ezért nem lehet tudni, mit taníthatnak majd emelt szinten, köznapi kifejezéssel: milyen tagozatokat indíthatnak. Szerinte az is lehet, hogy bizonyos tárgyak kiemelt oktatásához nem lesz elég tanár. Ilyen helyzetben pedig nehéz tervezni a felvételiben.

Újabb fontos határidő jár le: kisokos a középiskolai felvételihez

Ma jár le a középiskolai felvételik határideje. Korábban több cikket írtunk a témában, ahol a jelentkezéshez és speciális esetekhez igyekeztünk nektek segítséget nyújtani. Most összeszedtük, hogy mit érdemes tudni a felvételiről és mi várható a határidő után.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.