szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kíváncsiak vagytok, hogy mekkora volt a túljelentkezés előző években a középiskolákba? Szeretnétek átlátni, hogy a számok alapján milyen esélyeitek van bekerülni az általatok választott intézménybe? Itt a megoldás.

Azok a diákok és szülők, akik kíváncsiak a jelentkezési statisztikákra, az Oktatási Hivatal oldalán található kereső segítségével megnézhetik, hogy az elmúlt években hányan jelentkeztek a különböző középiskolák kilencedikes osztályaiba, hányan jelölték meg első helyen az adott tanulmányi területet, és végül hányan kerültek be a kiválasztott osztályba. A kereső természetesen a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok jelentkezési statisztikáit is kiadja.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a középiskolákba való bekerülésnek három módja van: az iskolák vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát is, vagy együtt a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit.

Bár a központi írásbeli jelentkezési határideje decemberben lejárt, a diákok legnagyobb próbatétele még hátra van. Magát az írásbelit ezen a héten – január 18-án – szombaton 10 órától írják azok a tanulók, akik olyan intézményt választottak, amely figyelembe veszi az írásbeli eredményét. A pótló vizsgára pedig január 23-án 14 órakor kerül sor.

Mire lehet számítani a szombati vizsgán? Itt találjátok a részleteket. A középiskolai felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt olvashatjátok.

Így lehet egyénileg középiskolába jelentkezni - itt vannak a részletek

A középfokú felvételi eljárásban a felvételi lapok kitöltését főszabályként a jelentkező általános iskolája végzi. Azonban vannak kivételek és egyénileg is lehet középiskolába jelentkezni. Mutatjuk, hogyan.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.