szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közeledik a középiskolai felvételi központi vizsgája, ezért adunk néhány olyan tippet a diákok számára, amellyel hatékonyan készülhetnek a vizsgára.

A magyarországi gimnáziumok és szakgimnáziumok több mint fele nyilatkozott korábban arról, hogy kötelező náluk a központi írásbeli vizsga a sikeres bekerüléshez. Az írásbeli vizsgákra való jelentkezés lezárult december elején, január 18-án pedig már írni is fogják a feladatlapot a felvételiző diákok. A vizsgán a diákoknak egy magyar nyelvi, illetve egy matematika feladatlapot kell megoldaniuk. A vizsga során egyedül a matematika feladatlapnál lehet vonalzót, körzőt és szögmérőt használni, más segédeszköz nem megengedett.

Fontos az időbeosztás

Mindkét vizsgarész 10-10 kérdést tartalmaz, tárgyanként 50 pontot lehet szerezni (a pontozási szabályokról bővebben itt olvashattok.) A feladatlapok megoldására 45 percet kapnak majd, ami valójában nagyon gyorsan eltelik, ezért fontos, hogy jól osszák be az idejüket a vizsgázók. Egy-egy feladatnál, aki elakad, érdemes továbblépni, és inkább később - ha marad idő - visszatérni rá. Ugyanis nagyon könnyen elveszítheti az időérzékét az ember, egy olyan készségről van szó, amelyet fejleszteni kell, és ez a talán legelső komolyabb megmérettetésnél a diákok számára kardinális kérdés lehet.

Gyakorolni, gyakorolni

Az előzőhöz kapcsolódva az időbeosztást fejleszteni lehet a jól begyakorolt feladatokkal. Élesben érdemes megoldani néhány (minél több) vizsgafeladatsort az előző években feladottak közül. Ezeket az Oktatási Hivatal honlapján, a megoldókulcsokkal együtt megtaláljátok. Így nemcsak az idő miatt, hanem a feladatok típusa, és a vizsgadrukk enyhítése miatt is jól járnak azok, akik nem a vizsgán látnak először központi vizsgafeladatsort.

A koncentrációt érdemes fejleszteni különböző telefonos alkalmazásokkal is, számos olyan létezik, amelyek segítenek, hogy könnyebben és kitartóbban menjen a tanulás, nem utolsó sorban mindezt sokszor játékos formában. Ha kipróbálnátok egy-egy ilyet, olvassátok el ezt a cikkünket.

A 2020-as középiskolai felvételiről itt találjátok cikkeinket.

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok csak az elit számára elérhetőek?

Az iskolai szegregáció már az általános iskolában megjelenik, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba döntően csak a jobb helyzetű családok gyerekei kerülnek be - derül ki egy friss kutatásból. Egyes iskolákban az osztálylétszám 20-30 százalékkal lecsökken hetedikre, olyan sokan mennek el gimnáziumba, hátrahagyva azokat a diákokat, akik jellemzően mégcsak meg sem próbálják a felvételit.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.