szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy tízéves szegedi diáklány képviselte hazánkat múlt héten a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon.

A versenyen fejben kell húszjegyű számokat összeszorozni vagy köbgyököt vonni belőlük. Szin Jázmin a legjobb öt között végzett, pedig a versenyfeladatokra csak 3 hónapja készült - számolt be a Délmagyar.hu

A mentális matematika Magyarországon még kevéssé ismert módszer, egyedül Szegeden tanítják. Művelői fejben számolnak, gyakorlatilag gyorsabban, mintha számológéppel tennék. A németországi Rekenben rendezett múlt heti junior-Európa-bajnokságon a tízéves szegedi kislány, Szin Jázmin képviselte hazánkat, aki egyik számában kiemelkedő eredményt ért el.

Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat. A versenyzők nem használhattak a számításokhoz még papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le. 

Jázmin 3 éve tanulja a mentális matematikát, aminek az abakusz az alapja. Kezdetben ezt használják számoláshoz, később már csak elképzelik. A két agyfélteke egyszerre dolgozik: a bal számol, a jobb látja a golyók állását. A tízéves kislány szeptemberben már az iskola tanárképzőjén tart majd elő­adást. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!