szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tényleg jöhetnek a technikumok: a régi-új iskolatípusról Orbán Viktor is beszélt a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

A miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy Magyarországon a fiatalok versenyképes szakmát kaphatnak. Szólt a technikumi rendszer visszatéréséről, amely megnyithatja az egyetemek kapuit a fiatalok előtt, ha a szakma megszerzése után még akarnak tanulni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szakgimnáziumok 4+1 éves képzését alakítaná át ötéves képzéssé, az iskolatípus nevét pedig technikumra változtatná – írta március elején a hvg.hu.

Az Index pedig arról számolt be, hogy az eredményes technikus szakmai vizsgát követően a diákok hagyományos felvételi nélkül, a szakmai vizsgájuk eredménye alapján tanulhatnak tovább a szakirányú felsőoktatásban.

Megint átneveznék az egykori szakközépiskolákat

Nem új az ötlet, hogy a szakgimnáziumban végzett diákok könnyített feltételekkel kerülhessenek a felsőoktatásba.

Az ötéves, érettségit is adó technikusi képzés második felében az elképzelések szerint a diákok már vállalatoknál szereznének gyakorlatot, és jövedelemhez is jutnának munkaszerződéssel. A negyedik év végén négy tárgyból érettségiznének, az ötödik év végén pedig szakmai vizsgát kellene tenni, ez lenne az ötödik érettségi tárgyuk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!