szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi vizsgának semmilyen tétje nem lenne a technikumot végzők számára, ha megvalósulna a kormány javaslata, amely szerint a szakmai vizsga eredményétől függne a továbbtanulás lehetősége – mondta Radó Péter oktatáskutató az ATV-nek.

Az Index kedden számolt be arról, hogy egy – a szakképzés átalakításáról szóló – kormányzati előterjesztés-tervezetben az áll: felvételi nélkül juthatnának be a tanulmányaiknak megfelelő egyetemi szakra azok, akik elvégeznék az ötéves technikusi képzést. Az ötödik évben letett szakmai vizsga eredményétől függne, ki tanulhat tovább a felsőoktatásban.

Radó Péter szerint ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kötelező közismereti tárgyakból letett érettségi eredményét figyelmen kívül hagynák, így tulajdonképpen az érettségi vizsgának semmilyen tétje nem lenne.

Az oktatáskutató az ATV-nek beszélt arról is, hogy a felsőoktatási műszaki képzéseken sokkal több férőhely van, mint ahányan eddig jelentkeztek, így az intézmények örülnének is, ha több jelentkező lenne. Szerinte a kormány ezzel versenyelőnybe hozza a szakképzésben tanulókat - míg a korábbi döntések miatt a diákok hátrányból indulnak a felvételin a gimnazistákhoz képest.

Radó Péter emlékeztetett arra: a szakképzés átalakítása óta a szakmai vizsgát az érettségivel egy időben teszik le a diákok, így csökkenteni kellett a közismereti tárgyak számát. Ebből következik, hogy a közismereti tárgyakból letett érettségi nem teljes értékű, mivel arra nem tudtak eléggé felkészülni, tette hozzá. Radó szerint plusz erőforrásokat kellene fordítani arra, hogy biztosítani tudják a tanulóknak, hogy a gimnáziumi érettségivel egyenlő feltételekkel indulhassanak a felsőoktatási felvételin.

Újabb terv: jönnek a technikumok, felvételi nélkül mehetnének egyetemre a végzősök

Az ötéves technikusi képzésre járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra - írja az Index a birtokába került kormányzati előterjesztés alapján.