szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 4. rész: vezető gimnáziumok.

Mekkora a túljelentkezés?

Budapest és a megyeszékhelyek vezető gimnáziumaiban többszörös a túljelentkezés − van olyan egyetemi gyakorlóiskola, ahová tavaly tízszer annyian jelentkeztek, mint ahány férőhely van, máshol három-ötszörös a túljelentkezés.

Milyenek a felvételi és versenyeredmények?

A végzősök majdnem száz százaléka egyetemen, főiskolán tanul tovább − sőt a két legnevesebb brit egyetem, az Oxford és Cambridge képzéseire bejutó magyar hallgatók jelentős része is a vezető gimnáziumokban érettségizik −, de az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) és a nemzetközi tudományos diákolimpiákon is jó eredményeket érnek el. A legtöbb „erős gimnáziumban” a verseny ugyanúgy része az iskolai életnek, mint a dolgozat vagy a szakkör, ez pedig több délutáni elfoglaltsággal jár.

Mikor jó választás?

Pedagógusok és pszichológusok egyetértenek abban, hogy nem érdemes csak a továbbtanulási tervek miatt erős gimnáziumot választani − a komoly teljesítményt követelő középiskolákban azok a diákok érzik magukat jól, akik szeretik, ha kihívásokkal találkoznak az órákon, szeretnek versenyezni, jól teljesítenek vizsgaszituációkban is. Azok számára azonban nem jó választás, akik akkor tudnak igazán jól teljesíteni, ha a saját tempójukban haladhatnak vagy nem viselik jól a teljesítménykényszert.

Iskolaválasztás előtt: mikor jó választás az egyházi iskola?

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 2. rész: egyházi középiskolák.

Hat- és nyolcosztályos gimnáziumok: kihez illik ez az iskolatípus?

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 1. rész: hat- és nyolcosztályos gimnáziumok.

A cikk a HVG Középiskola 2019 kiadványában jelent meg. A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.