szerző:
Eduline

Ellenzi Belgium prímása, hogy elvált és újraházasodott emberek katolikus iskolákban taníthassanak vagy vezessék az intézményeket. Az ügy nagy vihart kavart Belgiumban.

André-Joseph Léonard prímás a brüsszeli egyházmegye kiadványának, a Pastoraliának az októberi számában úgy fogalmazott, az elváltaknak kerülniük kellene az érzékeny vagy nehézségekkel járó pozíciókat. A belga katolikus egyház feje hozzátette, azok például, akik válás után újraházasodtak, jobb ha nem tanítanak vallási iskolában vagy igazgatják azt.
   
"Ez őrültség" - mondta szerdán a katolikus igazgatók kollégiumának elnöke, Jean-Pierre Merveille, aki szerint törvényes keretek biztosítják a magán- és a közélet közötti világos határokat.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a katolikus oktatás főtitkárságának (Segec) egy képviselője. Conrad Van de Werve munkahelyi diszkriminációról beszélt. A szülők szervezete szintén szembehelyezkedett Belgium prímásának állásfoglalásával. A tanároknak törvényi feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy foglalkoztassák őket, magánéleti szempontokat - például azt, hogy valaki elvált - nem szabad számításba venni - hangsúlyozta a katolikus tanintézményeket látogató diákok szüleit tömörítő csoport vezetője.
   
Léonard prímást a XVI. Benedek pápához közel álló, konzervatív egyházvezetőként tartják számon, aki már korábban is vitát kavart az AIDS és a pedofíliával vádolt papok kapcsán tett kijelentéseivel.

MTI