szerző:
Eduline

Az iskolák államosításával csökkenteni fogják az intézményhálózatot, a központi bérfinanszírozással viszont sok pedagógus fellélegezhet - mondta a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) elnöke kedden Szekszárdon.

Galló Istvánné a szakszervezet Tolna megyei tanévnyitó tanácskozásán hangoztatta: azokat az iskolákat, ahol évfolyamonként csak egy osztály van, be fogják zárni, mert működtetésük nem gazdaságos. "Az első selyemzsinór a kisiskolák nyakára tekeredik" - fogalmazott.

A PSZ elnöke szerint bajba kerülnek a kisiskolák
©

Kifejtette: egy önkormányzati fenntartású kisiskola esetén a helyi képviselő-testület erősen meggondolná, hogy bezárja vagy átalakítja az iskolát, mert rögtön találkozik a választópolgárokkal. Egy kormányhivatal elé hiába mennek a felháborodott szülők, nincs kinek panaszt tenni; az államosítással az intézmények társadalmi beágyazottsága meg fog szűnni - tette hozzá. A PSZ elnöke úgy véli, hogy állami fenntartás esetén további iskolákat vonnak majd össze, mert az állam nem tud egy ekkora rendszert másképp működtetni.
   
Galló Istvánné megjegyezte: annak, hogy a pedagógusok bérét központilag fogják finanszírozni, nagyon sokan örülnek, főleg olyan településeken, ahol az önkormányzatok jelenleg nem tudják időben utalni a fizetéseket.

MTI