szerző:
Eduline

Pedagógusok, iskolai és óvodai szakdolgozók elbocsátása ellen tiltakozik az LMP Nyíregyházán; a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választmánya azt kéri a város Fidesz-KDNP-s többségű önkormányzati közgyűlésétől, hogy a tervezett létszámleépítést vegyék le a napirendről.

Budapesten négyszázhetvenkilenc nevelési-oktatási álláshelyet szüntetnek meg szeptembertől. Az oktatásért felelős főpolgármester-helyettes feladatváltozással indokolta az elbocsátásokat. Már a 2011-es költségvetésben szerepelt a nem kötelezően előírt vezetői és pedagógusi, illetve pedagógiai munkát segítő álláshelyek megszüntetése, továbbá az 5 százalékos fenntartói órakedvezmény elvonása miatti létszámcsökkentés. Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az LMP szerint a nyíregyházi önkormányzat június 30-ai ülésén 89 pedagógus, valamint 270 óvodai és iskolai szakdolgozó elbocsátását tervezi, amit az LMP-s politikusok elhibázott lépésnek tartanak. A párt térségi választmánya szerint a helyhatóság közgyűlésének le kellene vennie napirendjéről az elbocsátások kérdését, amíg el nem készül a kormány által tervezett új közoktatási törvény és pedagóguséletpálya-modell.    

A közleményben az LMP elfogadhatatlannak nevezte "a hatékony és költségtakarékos, feladatarányos finanszírozási rendszer kialakításával" magyarázott nyíregyházi átszervezéseket és elbocsátásokat.

A párt megyei választmánya hozzátette, hogy az oktatás nem lehet csupán pénzkérdés, költségvetési kiadási tétel, mivel az "a legbiztosabban megtérülő hosszú távú beruházás". A nyíregyházi önkormányzat május 31-én úgy döntött, hogy megszünteti a Kert közi és a kistelekiszőlői általános iskolát, míg a orosi és a sóstóhegyi városrész intézményét részben bezárja, ott csak alsó tagozatos gyermekeket tanítanak a jövőben. A nyíregyházi iskolabezárásokról szóló összefoglalónkat itt találod.

Az intézményi átszervezést a helyhatóság június 30-ai ülésén követi az ahhoz kapcsolódó létszámleépítési döntés, továbbá a többi intézményben is a feladatarányos finanszírozáshoz igazítják a dolgozók számát.

MTI