szerző:
Eduline

A diákok háromnegyede adott már csúszópénzt tanárnak, a korrupció fogalmával azonban a legtöbb romániai középiskolás nincs tisztában – írja a Manna.ro.

A Fiatalok a korrupció ellen elnevezésű kutatásban 16 és 26 év közötti, bukaresti, kolozsvári, temesvári, buzăui és focşani diákokat kérdeztek meg arról, szerintük mit jelent a korrupció: a felmérésben részt vevő 1300 középiskolás és egyetemista 24 százaléka szerint a korrupció a kenőpénz és a megvesztegetés szinonimája, 11 százalékuk szerint pedig azt jelenti, hogy valami „rossz, ártalmas, erkölcstelen”.

A megkérdezett diákok 61 százaléka vásárolt már ajándékot tanárainak azért, hogy elnyerje jóindulatukat – 19 százalékuk pedig már közúti rendőrnek is adott csúszópénzt.

A kutatás aktuális kérdést boncolgatott: nemrég ítéltek több mint két év börtönre két kolozsvári iskolaigazgatót csalás miatt. A két pedagógus 2010 tavaszán különböző összegekért cserébe megígérték a diákoknak, hogy átengedik őket az érettségin - függetlenül a teljesítményüktől. A romániai érettségibotrányről itt olvashatsz.

eduline