szerző:
Edupress

Neves orvostudományi egyetemek dékánjai és neurológiai központjainak vezetői többoldalú nemzetközi együttműködési szerződést írtak alá szeptember 2-án a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DE OEC). A megállapodás a debreceni intézmény, az izraeli Tel-Avivi Sourasky Orvostudományi Centrum, a román Iuliu Hatieganu Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem, a szerb Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kara között jön létre.

A nemzetközi együttműködés elsődleges célja, hogy az intézmények a neurológiai szakterületen az oktatás és kutatás tekintetében közösen tevékenykedjenek, közösen dolgozzanak ki, készítsenek el és nyújtsanak be pályázati anyagokat a helyi, illetve uniós pályázatokra - tájékoztatott Dr. Csernoch László egyetemi tanár, a DE OEC Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A szakemberek az együttműködés során közösen dolgozzák ki a tananyagokat és képzési programokat, csereprogramok szervezésével biztosítják a hallgatói és oktatói mobilitást, az együttműködés újabb lehetőségeit előkészítő látogatásokat szerveznek, együttműködnek közös oktatási, tudományos projektek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint közös anyagokat készítenek európai uniós és nemzeti pályázatokhoz. Elsősorban a neurológia területére vonatkozik az együttműködés jelenleg, de a későbbiek során az orvostudomány egyéb területei is bevonhatók - hangsúlyozta Dr. Csiba László egyetemi tanár, a debreceni központ Neurológiai Klinikájának igazgatója.

Debreceni Egyetem/ edupress