szerző:
Eduline

Helyesírási hibák, terjengős szónoklatok, egy szavas mondatok, 5 oldal csak a hobbikról, összekeverni az előző munkahelyet azzal, ahová felvételizni készülünk. Csak néhány a legnagyobb hibák közül, amelyeket kikerülhetünk, ha kicsit odafigyelünk arra, milyen önéletrajzot írjunk. Az első rosta a leadott életrajz. Az alapján hívják, vagy nem hívják be a felvételizőket a munkahelyekre. Nem mindegy tehát, hogy milyen.

Egy jó CV olyan, amely láttán a munkáltató nem tudja elképzelni, hogy mással dolgozzon, csak veled. Nem hosszú, nem rövid, nem túl száraz, de nem is személyeskedő. Áttekinthető és megfelelő tartalommal bír. Az önéletrajzoddal meg kell találnod a közös hangot a munkáltatóval. Európa legnépszerűbb önéletrajzából a CV-varázslóval 2009 májusáig több mint 5 millió készült, míg a letöltött formanyomtatványok száma meghaladta a 7,5 milliót. A dokumentumot letöltheted innen.

Az Európai CV-t érdemes le és kitölteni ugyanis Európa minden egyes országában elfogadják és szabvány önéletrajzként tekintik. Előnyei: jól strukturált, 26 nyelven kitölthető, nem enged kifelejteni fontos adatokat, ugyanakkor nem ad teret a felesleges adatoknak, egységes, mindenhol elfogadják (illetve valahol csak ezt fogadják el), és a nyelvhasználatot pontosan meg lehet ennek segítségével határozni. 

Eddig az önéletrajzokban csak az szerepelt, hogy van-e nyelvvizsgánk, és ha van, akkor az milyen szintű. Ebből persze nem sok derült ki. Ha valakinek van egy középfokúja, de már régen nem használta a nyelvet, vagy éppen, mindennap használja, idegen nyelven olvas, csak lusta volt letenni a felsőfokú vizsgáját az nem derül ki abból, hogy leírjuk, hogy van egy középfokú vizsgánk. Az Europass önéletrajzokban pontosan meghatározhatjuk, hogy jelenleg milyen szinten beszéljük az adott idegen nyelvet.

A fentebb belinkelt életrajz varázslót az Educatio Nonprofit Zrt. készítette, és az oldalon találhatunk néhány hasznos tanácsot is, hogyan kell kitölteni az önéletrajzot. Ezeket most vázlatosan ismét ideírjuk, de aki a bővebb verzióra kíváncsi a fenti linkre kattintva elolvashatja azokat. Álljon itt még 5 tanács, amire szerintünk kell odafigyelned, ha elkészíted CV-det.

1. Koncentrálj a lényegre

2. Fogalmazz pontosan és tömören

3. Igazítsd önéletrajzodat a megpályázandó állás követelményeihez

4. Ügyelj az önéletrajz megjelenésére

5. Nézd át mégy egyszer a már kitöltött önéletrajzot

6. Csatolj fényképet
• Nem azért kell fénykép, mert a munkáltatók csak a „szép” emberekre kíváncsiak.
• Ha van fénykép az önéletrajzodon, könnyebben beazonosítanak, és visszaemlékeznek rád.
• Ha nincs fényképed az azt a képet mutatja rólad, hogy még annyira sem értesz a számítógéphez, hogy egy képet sem vagy képes csatolni. Ezeket az önéletrajzokat kapásból félreteszik.

7. Írj valami személyeset magadról
Egyesek szerint ez fölösleges, szerintünk viszont az önéletrajz az már maga az állásinterjú. Kevés helyen keresnek „robotokat”, mindenki társakat keres a munka elvégzéséhez.

8. Ne felejtsd ki a dátumokat
A hiányzó időszakok nem mutatnak jól a CV-ben, viszont eltitkolásuk negatív fényben tüntethetik fel a jelentkezőt. Amennyiben vannak hónapok, amire nem vagyunk büszkék, próbáljuk meg úgy szerkeszteni, hogy elhagyjuk a hónapokat, elég lesz az évek megjelölése, így például egy rosszul sikeredett próbaidő nem tűnik fel. A frissességre is fordítsunk figyelmet, ha egy régebben készült önéletrajzunkat használjuk, egészítsük ki a legújabb elemekkel, mint munkahely vagy családi állapot változás.

9. Ne felejtsd el megadni az elérhetőségeidet
Gyakori hiba, de talán a legbosszantóbb, főleg ha egyébként felvennének. Ma a kapcsolatfelvétel leginkább telefonon vagy e-mailben történik, ezeket mindenképpen tüntesd fel, és többször is ellenőrizd helyességüket. Ajánlatos még megadni a postacímet és a lakcímet is. 

10. Adjunk meg az álláskeresés komolyságához méltó e-mail címet
Kerüljük a [email protected] és a [email protected] címeket. Ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek, ne kövesd el ezt a hibát. Ha nincs más, készíts pár perc alatt egy, a teljes vagy vezetéknevedet tartalmazó címet. Pl.: [email protected] vagy [email protected].

eduline