szerző:
Eduline

Több mint 3 ezer műszaki, gazdasági és jogi területen működő vállalati vezetőt kérdezett meg a Gazdaság- és Vállalkozóelemző Intézet (GVI) egy éve, még a világválság kitörése előtt a diplomás pályakezdők várható foglalkoztatásáról és bérezéséről. Bár a krízis azóta valószínűleg alaposan felülírta az akkori várakozásokat, a felsőoktatás számára azért hosszú távú trendként figyelembe vehetőek lehetnek az intézet felmérésének eredményei.

A vizsgálatból az derült ki, hogy diplomás pályakezdőket leginkább a közép-magyarországi régió külkereskedelmi tevékenységet is folytató vállalatai alkalmaztak, mindenekelőtt a pénzügyi, építőipari, gazdasági szolgáltató és turisztikai szektorokban. A pénzügyi jellegű cégeknek 40 százaléka foglalkoztatott diplomás pályakezdőt, a szektor ezzel kimagaslik a többi felmért gazdasági terület közül, a feldolgozóipari cégeknek például csak az egynegyede érezte szükségét friss diplomások alkalmazásának. A felmérés egyik érdekes eredménye volt, hogy igazán csak a közép-magyarországi régió produkálja a gazdasági területek közötti különségeket, a többi régióban nincs nagy eltérés az egyes szektorok között. 

Az is kiderült, hogy vannak hiányszakmák, ahol csak nehezen sikerül megfelelő munkavállalót találni. Ilyenek mindenekelőtt a műszaki, a gépészmérnöki, a villamosmérnöki és az informatikusi állások. A gazdasági végzettséget igénylő területen a könyvelő-számviteli munkatársat nevezték hiányszakmának a vállalatvezetők. Persze ez azért viszonylagos, mert a felmérésből kiderült, lehet, hogy vannak jelentkezők, ám bérigényüket a megkérdezett vezetők túl magasnak tartják, s ezért nem találnak megfelelő jelöltet.

Fontos szerepet játszanak a diplomás pályakezdők alkalmazásában a vállalati méretek is, a 250 főnél többet foglalkoztató cégek kétharmadánál találhatók okleveles munkavállalók. Számosságuknál fogva azonban a kis- és középvállalatok is kiveszik részüket a foglalkoztatásból, noha legfeljebb csak egyötödük foglalkoztat egyetemről vagy főiskoláról kikerülő pályakezdőt. Általában az is elmondható, hogy a többségében külföldi tulajdonú cégek szívesebben vállalkoznak diplomások foglalkoztatására.

A GVI arra is kitért felmérésében, mely oktatási intézmények a legnagyobb presztízsűek a vállalatvezetők szemében. A gazdasági képzésben a budapesti dominancia a jellemző, az első tízbe hét fővárosi egyetemi és főiskolai kar került. Jogi és igazgatási képzésben az ELTE messze kimagaslik, míg műszaki területen a Műegyetem karai vezetnek, s utánuk első vidékiként a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara végzett.

HVG