szerző:
Edupress

Mohácsi Viktória, (ALDE SZDSZ) európai parlamenti képviselő a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó pedagógusok bérpótlékával kapcsolatban közölte, szerinte aggályos, hogy a tanév második felében bérpótlékot kaphatnak a jogellenesen fenntartott, szegregáló úgynevezett cigány iskolákban tanító pedagógusok.

Ezzel kapcsolatban Mohácsi kifejtette: "Utoljára a szüleink találkoztak a rendszerváltás előtti >>kommunista<< időkben alkalmazott veszélyességi pótlékkal, amit a cigány iskolákban oktató tanárok kaptak".

Január 7-én jelentették be, hogy pályázat útján bérpótlékot kaphatnak azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak. A képviselő szerint, miközben a deszegregáció folyamata lassul, illetve egyáltalán nem működik, az új normatíva változással a jogalkotók azt érték el, hogy a többlet pénz akkor is jár, ha az iskolák illetve az iskolafenntartók nem szüntetik meg a cigány osztályokat, cigány iskolákat, tehát a szegregációt."

A jogszabályváltozás eredményeként 1300 intézmény - köztük a szegregáció miatt jogi eljárás alá vont kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskola, valamint a köztudottan szegregáló Budapest VIII. kerületi Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium ismertebb nevén az Erdélyi Utcai Általános Iskola - jutott hozzá az új normatívával járó többletfinanszírozáshoz. Ennek eredményeképpen azok a pedagógusok kapják majd az átlagosan 20 és 40 ezer forint közötti veszélyességi pótlékot., akik maguk is az oktatási szegregáció áldozatai" - áll a képviselő közleményében.

(www.edupress.hu)