szerző:
Edupress

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) az Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramjának pályázatain nyertes közfinanszírozású kutatóintézetek valamint kisvállalkozások részére kiegészítő támogatást nyújtó pályázatot hirdet, Bonus HU Program címen.

A 7. kutatás-fejlesztési keretprogram EU-s szinten összesen 53 milliárd eurós kutatás-fejlesztési forrást jelent. Nagyon fontos azonban, hogy a teljes összeg csak és kizárólag pályázati úton, kiválósági alapon nyerhető el; nincs tehát olyan része, amely kifejezetten egy ország részére lenne dedikálva. A magyar vezetésű vagy magyar érdekeltségű projekteknek így az összes többi tagállam pályázataival szemben kell helytállniuk - ugyanakkor az elnyerhető pályázati összegek komoly támogatást jelenthetnek az ország K+F tevékenységének ösztönzése szempontjából. Így mindenképpen érdemes a minél sikeresebb magyar szereplést kiegészítő pályázatokkal is ösztönözni.

Az NKTH által meghirdetett program keretében lényegében a támogatás-intenzitás növelésére van mód a versenyszabályok által megengedett kereten belül. Így azok a pályázók, akik sikerrel indulnak a Bonus HU programon, kevesebb önrészt kell, hogy biztosítsanak a keretprogram költségvetéséből támogatott pályázatukhoz. A pályázaton való sikeres szereplésnek több feltétele is van. A program csak államilag elismert felsőoktatási intézményeket, közfinanszírozású kutatóintézeteket, valamint mikro- és kisvállalkozásokat támogat, intézménytípusonként és a projektben vállalt tevékenységtől függően, eltérő mértékben. További fontos feltétel, hogy a pályázóknak mindenképpen szükséges saját forrást is hozzáadniuk a nyertes keretprogram projektbe; ennek biztosításáról a pályázóknak a Bonus HU pályázaton való induláskor nyilatkozniuk kell.
A pályázatok beadása folyamatos; a pályaművek benyújtásának utolsó határideje 2013. december 31. A pályázatra az NKTH 2008-2013-ig összesen 3,6 milliárd forintnyi támogatást biztosít; a 2008-ra rendelkezésre álló keretösszeg 600 millió forint. Várhatóan évente 180-200 pályázat támogatására kerül majd sor. A pályázat forrása a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap.Bővebb információ, a részletes pályázati kiírás és útmutató ezen a címen olvasható.

(www.edupress.hu)