szerző:
Eduline

Hét féléves, angol nyelvű pilótaképzés indult Debrecenben, a tandíj félévente 4,5 millió forint.

Képünk illusztráció
©

A Dehír.hu azt írja, idén szeptemberben harminc fővel indult el a hivatásos repülőgép-vezető képzés a műszaki karon.

Nem csak a repülőgép vezetését, a repülőgép elméletével és gyakorlatával kapcsolatos tantárgyakat tanulják, hanem - ugyanúgy, mint más műszaki hallgatók - közismereti mérnöktantárgyakat, matematikát, fizikát, mechanikát, mechatronikát, elektronikát is, és repülőgéppel kapcsolatos tantárgyaik is vannak – mondta Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese.

A hallgatók későbbszimulátorokon gyakorolnak majd, ahol egy Airbus 320-as vagy egy Boeing 737-es pilótafülkéjében ismerkedhetnek a népszerű géptípusokkal.

A három és fél éves képzés során a pilótáknak 750 elméleti és 200 gyakorlati órát kell teljesíteniük. A képzés a diplomához típusengedélyt is ad, amellyel az ott végzett pilóták a légitársaságoknál használt repülőgépeket azonnal vezethetnek majd. A képzés félévenként több mint 4 és fél millió forintba kerül.

Indul a pilótaképzés: ilyen lesz a felvételi, többszörös lehet a túljelentkezés

Húsz év után újraindul Magyarországon a katonaipilóta-, illetve légiirányító-képzés - de milyenek lesznek a felvételi feltételek? Koller József dandártábornok, a honvédség szolnoki repülőbázisának parancsnoka a Magyar Hírlapnak azt mondta, minden jelentkezőre három napos, rendkívül szigorú orvosi vizsgálat vár. Emellett elvárás a középfokú angol nyelvvizsga, továbbá a diákoknak az első huszonnégy hónap alatt kétszáznegyven kreditpontot kell összegyűjteniük.